:

:

TV Most

clock

Avgust 25, 2023   20:54

0

87

MUP prihvatio odluku suda u Podgorici, Vladimiru Božoviću ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore poništilo je odluku granične policije od 30. septembra prošle godine kojom je zabranjen ulazak u državu tadašnjem ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću. Policiji je naloženo da donese novu odluku, prenele su "Vijesti." Božoviću je mera izrečena dok je bio ambasador u Crnoj Gori, a u julu ove godine zvanično je opozvan sa dužnosti ambasadora.

Kako piše list Vijesti, MUP je tako postupio po presudi Upravnog suda koji je ranije utvrdio da policija, kada je donela odluku da je Božović "opasan po nacionalnu bezbednost", nije navela razloge već se samo pozvala na takav stav Agencije za nacionalnu bezbednost.

Upravni sud je zaključio da su ti podaci, koji su bili proglašeni tajnim, morali biti dostavljeni Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i njima kada su odlučivali.

Božovićev advokat Dalibor Kavarić rekao je Vijestima da je Ministarstvo pravilno postupilo kada je poništilo prvostepeno rešenje policije kojim je Božoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru.

"Ono što je sada tehnički i procesno bitno jeste da je rešenje Uprave policije - Sektora granične policije kojim je Vladimiru Božoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru stavljeno van snage. Na taj način je prestao pravni osnov po kome je u policijskom sistemu Božoviću bila unesena zabrana, što u konačnom znači da Božović može odmah ući i boraviti u Crnoj Gori", objasnio je Kavarić.

On je zamerio Ministarstvu na sporosti u postupanju i, kako navodi, probijanju zakonskih rokova za donošenje drugostepene odluke, s obzirom na to da je presuda Upravnog suda donesena početkom maja 2023. godine.

Božović je proteran iz Crne Gore pri kraju mandata Vlade Duška Markovića, krajem novembra 2020. godine. Tada je saopšteno da je povredio Bečku konvenciju o diplomatskim privilegijama i imunitetima, odnosno da je omalovažio državu izjavama koje su bile nediplomatske i politički sporne tadašanjoj vlasti.

Izvor: RTS

Crna GoraVladimir Božović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva