:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Januar 14, 2022   22:28

0

112

Mustafa: Referendum neprihvatljiv, isto je ako Srbi glasaju preko pošte, Kancelarije za vezu ili uz pomoć OEBS-a

Bivši lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao je da predlog premijera Kurtija da Srbi na Kosovu u nedelju glasaju u Kancelariji za vezu i poštom omogućava "održavanje referenduma Srbije na teritoriji druge države".

Prema njegovim rečima, obmana je naroda ako se kaže da je glasanje na biračkim mestima uz pomoć OEBS-a neustavno, dok je glasanje na referendumu za drugu državu preko Kancelarije za vezu ustavno.

„Ovo je forma kojom se naše institucije bave. Referendum nije zabranjen ako vlada kaže da može glasati preko Kancelarije za vezu, dakle samo kamufliran pred građanima. Nigde u Ustavu Kosova ne piše da je glasanje na biračkim mestima uz pomoć OEBS-a neustavno, dok je glasanje na referendumu za drugu državu preko Kancelarije za vezu ustavno. Ovo je demagogija i farsa. Ustvari, promene Ustava Srbije su stvar srpske države, a ne Kosova. To je pitanje državnog suvereniteta jedne zemlje“, rekao je Mustafa.

On je rekao da stavovi predsednice Vjose Osmani, predsednika Glauka Konjufce i premijera Kurtija nisu jasni.

Mustafa je rekao da su kosovske institucije trebalo na vreme da objasne međunarodnoj javnosti neprihvatljivost organizovanja referenduma o izmenama i dopunama Ustava Srbije na Kosovu i dobiju njihovu podršku.

„Kosovske institucije nisu jasne u svom stavu po pitanju učešća kosovskih Srba na referendumu u Srbiji. Da li je u drugoj državi dozvoljen ili ne referendum druge države, jer to je suština. Nije bitno da li će Srbi na Kosovu glasati na biračkim mestima preko OEBS-a, ili preko Kancelarije za vezu Srbije, poštom ili digitalno“, rekao je Mustafa.

Bivši lider DSK je rekao i da nije jasna izjava zemalja Kvinte, jer se te zemlje po njemu zalažu za nacionalni referendum Srbije, koji je u stvari, po njemu, državni referendum Srbije.

Izvor: Kosovo online/Reporteri

KiMIsa MustafareferendumglasanjeOEBS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva