:

:

TV Most

clock

Mart 28, 2023   11:25

0

111

Mustafi: Hilova izjava me ne brine, on je dužan da odvoji Srbiju od ruskog uticaja

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafi izjavio je danas da ga nije zabrinula izjava ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila da dijalog Beograda i Prištine nema veze sa pitanjem Albanaca u tri opštine na jugu centralne Srbije jer je, prema njegovim rečima, on dužan da Srbiju odvoji od ruskog uticaja.

"Ambasador Hil, naravno, zastupa američke interese u Srbiji, a osim toga, on ima dužnost da Srbiju odvoji od ruskog uticaja i vrati je na evro-zapadni uticaj. Tako da su, naravno, njegove izjave u tom pravcu", rekao je Mustafi u intervjuu za "Albanian post".

Hil je kazao juče u Bujanovcu da se briselski sporazum tiče rešavanja pitanja Kosova i Metohije, a ne pitanja albanske manjine u tri opštine na jugu centralne Srbije.

"Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje", rekao je Hil odgovarajući na pitanje Bujanovačkih o zahtevima Albanaca u tri opštine na jugu centralne Srbije za reciprocitetom u odnosu na prava Srba sa KiM.

Ambasador SAD je naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i ponovio da "to sa briselskim dijalogom nema nikakve veze".

Mustafi je naveo da je "simetrija kao prilika za stvaranje većeg prostora za manjine na Balkanu" standard na kojem Srbija insistira da postavi za Srbe na KiM, a da će to uticati i na druge zemlje, koji će koristiti isti standard u odnosu na Beograd.

"Ovi standardi neće ostati sui-generis... Mađarska, Bugarska, Rumunija i Hrvatska zahtevaće isti standard kad je u pitanju tretman prema nacionalnim manjinama u Srbiji", istakao je on.

Mustafi je ocenio da su zahtevi Albanaca u tri opštine na jugu centralne Srbije pravedni i veruje da će se stvoriti prostor za sprovođenje ovih zahteva.

Prema njegovom mišljenju, pitanje Albanaca u tri opštine na jugu centralne Srbije treba da bude prioritet iznad svih prioriteta i vladi privremenih prištinskih institucija i vladi Albanije, iako to nije slučaj.

"Nadamo se da će to biti uvršteno u konačan sporazum", rekao je Mustafi i dodao da ovaj sporazum treba da posreduje, da stvori prostor poverenja između prištinske vlade i Beograda.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji smatra da ono što se nudi Srbima na KiM ne treba uskratiti Albancima u Srbiji i ocenjuje da bi ravnopravan tretman zajednica stvorio trajni mir u celom regionu.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Ragmi MustafiKristofer Hil
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva