:

:

TV Most

clock

Novembar 04, 2023   11:24

0

197

Na prištinskom groblju sve manje Srba izlazi na Zadušnice

Na prištinskom groblju iz godine u godinu na Zadušnice izlazi sve manje Srba, a među onima koji obilaze grobove uglavnom su preostali Srbi u Prištini i raseljeni iz tog grada koji žive u Gračanici i okolini.

Osim njih, na više stotina grobova u Prištini danas nije imao ko da zapali sveće. Raseljeni Srbi iz Prištine dve godine već ne usuđuju se da dođu.

Sveštenik Prištinske pravoslavne parohije Staniša Arsić kaže da je bezbednost najveći uzrok nedolaska raseljenih i bojazan od maltretiranja policijskijh organa prilikom prelaska administrativnih punktova.

Organizovanog dolaska raseljenih za današnje zadušnice nema ni u jednoj sredini na Kosovu, južno od Kosovske Mitrovice.

Sveštenik Arsić poziva sve raseljene iz Prištine da uprkos bezbednosnim rizicima dođu na groblje i posete crkvu Svetog Nikole.

"Apelujem na sve Prištevce, na sve one koji su do skoro živeli u ovom gradu, da dođu i obiđu svoje pokojnike, da upale sveće. Apel jeste za sve, i one koji su u centralnoj Srbiji, prinudno raseljeni a ove koji se nalaze u okolnim mestima da dođu i obiđu i grobove i hram Svetog Nikole u kome su kršteni, venčani, u koji su dolazili na liturgije i rezali slavske kolače i molili se Bogu sa spasenje svoje i spasenje svoje porodice", rekao je sveštenik Arsić nakon pomena.

Pravoslavno groblje u Prištini, najveće na Kosovu i Metohiji, delom je očišćeno, a delom zaraslo u korov.

Tragovi vandalizma, rušenja i skrnavljenja spomenika vidljivi su i dalje.

Srbi su na zadušnice obišli grobove svojih bližnjih i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji, gde je bilo bezbedno i moguće.

Izvor: RTS; Foto: RTS, skrinšot

KiMPrištinaZadušnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva