:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 21, 2020   11:43

0

585

Na severu KiM preminule dve osobe od koronavirusa

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 sata od posledica zaraze koronavirusom preminule su dve osobe, a registrovana su i dva novoobolela, saopšteno je danas na konferenciji za medije Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.

Kako je rečeno, preminuli su iz Leposavića i Zvečana. Dve novoobolele osobe su sa područja opštine Severna Mitrovica.

Epidemiolog dr Aleksandar Antonijević rekao je da su dva premuli lica iz Zvečana i Leposavića i da se radi o ženskoj i muškoj osobi.

„Pacijent iz Leposavića je žena koja je više godina bila na dijalizi, dok je pacijent iz Zvečana sa težom kliničkom slikom prebačen na dalje lečenje i još tokom transporta je priključen na respirator“, rekao je Antonijević.

On je zamolio građane da još malo pokažu strpljenje i da se pridržavaju propisanih mera kada je u pitanju ograničeno kretanje, kao i korišćenje zaštitne opreme prilikom izlaska iz kuće.

Na pitanje novinara kakva je saradnja sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje u Prištini, Antonijević je rekao da ne postoji zvanična saradnja, ali da su spremni da pomognu.

„Nismo ostvarili zvaničnu saradnju, ali smo spremni za svaki vid pomoći jedni drugima, jer je ovo problem čitavog sveta. Stav svih kolega je da se borimo za svakog pacijenta i svima ćemo izaći u susret, ali neka zvanična saradnja nije uspostavljena. Nisu nam do sada službeno tražili podatke, jer da jesu dobili bi sigurno od nas zvanične podatke“, rekao je Antonijević.

Ukupan broj zaraženih virusom kovid-19 u srpskim sredinama na Kosovu je 82 a od tog broja 33 osobe su iz Severne Mitrovice. U ovom gradu od početka pandemijske krize registrovan je jedan smrtni slučaj ali i devet izlečenih od koronavirusa.

U srpskim sredinama na Kosovu izlečen je ukupno 21 pacijent koji je bio zaražen novim virusom, dok je od posledica ove zaraze preminulo ukupno pet osoba.

U Zvečanu je do danas zaraženo 19 pacijenata (11 izlečeno, jedan preminuo), u Zubinom Potoku 19 i Leposaviću 11 (3 preminula, 1 izlečen).

U Kliničko-bolničkom centru u Severnoj Mitrovici leči se 18 pacijenta. U Studentskom centru je smešteno 30, Kliničkom centru Kragujevac 4, Kliničkom centru Niš 1, KBC Dragisa Mišović u Beogradu 2 i jedan pacijent se oporavlja na Beogradskom sajmu.

Izvor: Kosovo Onlajn

Kosovo i MetohijakoronavirusKrizni štabSeverna Mitrovica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva