:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 30, 2024   9:15

0

44

Nadbiskup Nemet: Važno je da Uskrs proslavimo sa porodicom

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet poručio je da Uskrs proslavimo sa svojom porodicom i da budemo zajedno. "Svako od nas zna šta mu je slaba tačka, šta može da promeni, da bi to bilo još bolje", rekao je nadbiskup.

Sutra je Uskrs za hrišćane koji pripadaju crkvama zapadnog obreda. Uskrs je praznik koji okuplja porodice i veselo se dočekuje među vernicima.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet rekao je da je veoma važno da sačuvamo običaje i da Uskrs proslavimo sa svojom porodicom, da budemo zajedno.

"Jer tokom nedelje svako trči za svojim poslom, deca su u školi, a glavna stvar je da budemo zajedno. Međutim, za mene kao svešteno lice, važno je da se malo misli i o Bogu. Juče smo se sećali smrti Isusa na krstu, danas je miran dan u katoličkoj crkvi, ništa se ne radi, ali noćas sa bdenjem počinjemo pripremu za Uskrs, koji znači da je Bog u Isusu pobedio smrt. Znači, to je ta budućnost za sve nas“, rekao je nadbiskup Nemet.

Danas se završava post, period koji ne podrazumeva samo post i uzdržavanje od hrane, nego od celokopnog jednog načina života koji nam se nameće i koji živimo.

"Mislim da nije pitanje samo da ostavimo hranu na stranu, nego da promenimo sami sebe. U jednom ruku ja bih rekao danas post bez hrane nije ni toliko teško, čak i pripada nekim ljudima kao moda. Ali ono što je danas najteže, ostaviti telefon za jedno pola sata. To je ogroman izazov“, rekao je Nemet.

Bilo bi dobro, kaže, da se to malo stavi na stranu.

"Svako od nas zna šta mu je slaba tačka. Znači, svako od nas, ako zna samoga sebe, zna nešto što može da promeni, da bi to bilo još bolje“, rekao je nadbiskup.

Uskrs i ove godine dolazi u složenim svetskim okolnostima. Odlična prilika da pozovemo jedni druge na veću odgovornost, na mir u svim domovima, mir u svetu.

"Ja sam govorio o teškom stanju u kojem živimo, to su rat u Ukrajini, rat u Gazi. Posebno Gaza, jer to je sveta zemlja. Izrael, Gaza to je teren gde se Isus rodio, gde je živeo, gde je umro i uskrsnuo. Za vreme velikih praznika, posebno verskih nije se ratovalo. Danas ni to uopšte ne poštuje", rekao je nadbiskup Nemet.

U Ukrajini, kaže, dva hrišćanska naroda se ubijaju čak i za Uskrs i ukazuje da bi se mogao napraviti neki dobar korak, da se počne da razgovara.

"Kada je Papa rekao da koriste Belu zastavu, mislio je da to bude kao pregovori, Ukrajinci su shvatili kao navijanje za Ruse i da se predaju. Nije tako, nego da se završi nepotrebno krvoproliće. Nekoliko kilometara, pa nekoliko hiljada kvadratnih kilometara nikad neće nadoknaditi toliko ljudskih života i razbijenih, uništenih egzistencija kao što sada vidimo", rekao je nadbiskup Nemet.

Istakao je da svi, posebno političari trba da učine sve kako bi rat bio poslednje što ne bi trebalo nikada da se napravi.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva