:

:

TV Most

Foto: Ukrinform

clock

Septembar 03, 2023   9:11

0

91

Napad ruskih dronova na Odesku oblast; Moskva: Postoji rizik od direktnog sukoba NATO-a i Rusije

Rat u Ukrajini – 557. dan. Dva civila su povređena u Odeskoj oblasti u napadu 25 dronova koje je jutros lansirala Rusija, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo. Oštećena je infrastruktura luke. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage napreduju u kontraofanzivi, odbacujući tvrdnje zapadnih zvaničnika da sporo zauzimaju teritorije. Prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski smatra da postoji veliki rizik od direktnog sukoba između Moskve i NATO-a.

Moskva je saopštila da su ruske snage tokom jučerašnjeg dana uništile tri ukrajinska bespilotna čamca, koja su pokušala da napadnu Krimski most, kao i da je isto toliko dronova oboreno iznad Belgorodske oblasti. 

Prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski, istovremeno, izjavio je da postoji veliki rizik od direktnog sukoba između NATO-a i Moskve, kao i da je situacija "veoma opasna".

Poljanski smatra da se ne može isključiti da Alijansa šalje Kijevu i ljudstvo, osim obaveštajnih podataka, oružja i municije.

Sa druge strane, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage napreduju u kontraofanzivi, odbacujući tvrdnje zapadnih zvaničnika da sporo zauzimaju teritorije.

"Ukrajinske snage napreduju. Uprkos svemu i bez obzira na to šta ko kaže, mi napredujemo, a to je najvažnije", napisao je Zelenski na aplikaciji Telegram. 

Bela kuća, takođe, navela je da su ukrajinske trupe "veoma napredovale ka ruskim položajima na jugu zemlje", kao i da su postigle "određeni uspeh protiv druge linije ruske odbrane", posebno južno od Zaporožja.

Za to vreme, Nobelova fondacija saopštila je da je donela odluku da otkaže poziv ambasadorima Rusije, Belorusije i Irana na dodelu nagrade u Stokholmu, nakon burnih reakcije visokih zvaničnika u Švedskoj. 

Ukrajina: Dva civila povređena u ruskom napadu na Odesku oblast

Dva civila su povređena u Odeskoj oblasti u napadu 25 dronova koje je jutros lansirala Rusija, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo. Oštećena je infrastruktura luke.

Kako je navedeno u objavi na Telegramu, ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 22 bespilotne letelice "šahed".

Napad je trajao tri i po sata.

Tarnavski: Ukrajinske snage probile prvu rusku liniju odbrane u blizini Zaporožja

Ukrajinske snage su probile prvu rusku odbrambenu liniju u blizini Zaporožja nakon nedelja čišćenja terena od mina i očekuju brži napredak dok pritiskaju drugu, slabiju liniju odbrane, rekao je general Oleksandar Tarnavski, koji je predvodio kontraofanzivu na jugu Ukrajine.

Tarnavski je za britanski Observer ocenio da je Rusija posvetila 60 odsto resursa izgradnji prve odbrambene linije, a samo 20 odsto izgradnji druge i treće liniju odbrane jer, kako je naveo, nije očekivala da ukrajinske snage probiju prvu liniju.  

"Sada smo između prve i druge odbrambene linije", rekao je Tarnavski, navodeći da ukrajinske snage sada završavaju uništavanje ruskih jedinica koje obezbeđuju povlačenje ruskih trupa iza druge odbrambene linije.

Tarnavski je istakao da su do sada ukrajinsku kontraofanzivu u regionu Zaporožja blokirala minska polja, a da je bila usporena i zbog evakuacije ranjenika. 

„Na deminiranje smo potrošili više vremena nego što smo očekivali“, rekao je Tarnavski. 

Izvor: RTS, T a n j u g

RusijaUkrajinaratOdesa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva