:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Novembar 22, 2021   16:51

0

153

Nastavljeno ispitivanje svedoka u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

U Osnovnom sudu u Prištini nastavljeno je suđenje u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, predsednika GI SDP. Prvi svedok na današnjem pretresu bila je K. B., potpredsednik GI SDP, koja je rekla da je radila sa pokojnim Oliverom Ivanovićem, duže od 20 godina, obavljajući dužnost predsednika GI SDP dok je bio u pritvoru.

Prma njenim rečima, obezbeđenjem kancelarije GI SDP se niko nije bavio. "Da smo imali obezbeđenje možda bi sprečili da bude ubijen. Kancelarija je imala kamere za nadzor, a pristup sam imala samo po potrebi u vreme kada je bio u pritvoru", kazala je K. B.

"Posle puštanja na slobodu nije bilo protreba za pristupom. Pristup kamerama imala je sekretaraica, a u kancelariji postoje dva kompjutera. Na jednom je pristup imao Oliver, a na drugom sekretarica. On (Oliver) imao je pristup kamerama i sa svog telefona", rekla je K.B, odgovarajući na pitanje tužioca o obezbeđivanju kancelarije GI u Kosovskoj Mitrovici.

K.B je navela da je Oliver Ivanović javno govorio da mu je ugrožena bezbednost.

"To je činio preko medija, obavestivši i bezbednosne službe - Kfor, Euleks, pojedine ambasade. Pričao je o tome otvoreno i javno", dodala je K. B.

Na pitanje tužioca od koga mu je pretila opasnost, K. B. je odgovorila da je uglavnom sve što je javno govorio, delio sa osobljem kancelarije.

"Međutim, ima momenata gde nas je poštedeo, jer su u kancelariji bile žene. Mislim da su mnoge stvari ostale nedorečene, sakrivene, da ih je odneo sa sobom", rekla je K. B.

Prenela je da su otvorene pretnje krenule tokom predizborne kampanje i izbora pre ubistva.

"U predizbornoj kampanji smo imali katastrofalnu situaciju, najmanje domokratsku, i imali ubistvo jednog političkog lidera, koji je takođe bio u kampanji, bilo je normalno da se i on plašio za svoju bezbednost. Ta osoba je bila Dimitrije Janićijević, čije ubistvo do danas nije bilo rasvetljeno", kazala je K .B.

Zapaljen automobil i upad u stan 

Prenela je da njoj i njenoj porodici nije prećeno, ali da su Oliveru Ivanoviću zapalili automobil, upali su mu u stan, u kom je bilo dete od dve godine i koje je doživelo traume.

K. B. je prenela da je Oliver stalno tražio od policije da ga izvesti o istrazi i saznanjima, ali da nije dobio nikakvu informaciju.

"Oliver se osim politike nije bavio ničim drugim. Nikome nije bio smetnja", rekla je K. B. i dodala da ne zna odakle su dolazile pretnje i da li su bile od njegovih političkih protivnika, ističući da je njima trebalo da se bavi policija.

Po njoj policija nije bila profesionalna i prepričala je događaj kada je na mestu ubistva zapaljeno cveće, dan nakon što je položeno povodom pomena od 40 dana. Takođe, dodala je, uklonjeni su i ostaci nagorelih sveća.

"Takozvani inspektori Samir Maksutaj i Rade Basara su pitali da li treba da vam kupimo cveće, umesto da istraže, ko je cveće zapalio", prenela je K. B.

K. B. na današnjem saslušanju nije među optuženima prepoznala i dva policijaca koji su se bili u blizini mesta ubistva.

U kontekstu neprofesionalizma policije, prenela je njihove tvrdnje da je Oliver "doživeo srčani udar, da nisu čuli pucnje".

Dovela ih je kaže, da vide čaure, za koje su rekli da su stare, da 20 minuta nisu obezbedili mesto ubistva, da su ljudi tuda prolazili, da istraga nije urađena kako treba, te da ona sumnja u sve dokaze koji postoje.

Ispitivanje K. B. biće nastavljeno sutra.

Na današnji pretres pozvana je i osoba M. P., koja prema navodima sudije, zbog zdravstvenih razloga nije mogla da se odazove, ali je izrazila spremnost da svedoči početkom 2022. godine.

Izvor: RTS

KiMubistvo Olivera Ivanovićasuđenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva