:

:

TV Most

clock

Januar 08, 2024   17:18

0

81

Nemački poljoprivrednici blokirali autoputeve, strah vlasti od ekstremista

Nemački ministar ekonomije Robert Habek upozorio je danas na, kako je rekao, moguću infiltraciju ekstremista na protestima poljoprivrednika koji se održavaju širom zemlje.

"Kada vešala vise na traktorima. Kada traktorski konvoji idu do privatnih kuća, onda je granica pređena", naveo je Habek u video-poruci objavljenoj na društvenim mrežama, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

On je dodao da se građani nalaze u neizvesnosti zbog kriza koje su pogodile Evropu poslednjih godina, poput rata u Ukrajini i inflacije.

"Ne smemo da dozvolimo ekstremistima da zloupotrebe tu neizvesnost", rekao je Habek.

Nemački ministar je, istovremeno, izrazio razumevanje za poljoprivrednike koji su pod "snažnim ekonomskim pritiskom", i predložio otvaranje debate o daljim promenama u vezi sa poljoprivredom.

Nemački poljoprivrednici blokirali su jutros prilaze autoputevima širom zemlje, protestujući protiv plana vlade da smanji subvencije za gorivo, u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta.

Pored seoskih puteva širom zemlje primećena su improvizovana vešala kako vise na semaforima, što je jasna aluzija na boje tri vladajuće stranke, koje zajedno čine takozvanu "semafor koaliciju".

U Donjoj Saksoniji se dogodio incident kada je u jednog od učesnika protesta udario automobil. Poljoprivrednik je sa teškim povredama prebačen u bolnicu spasilačkim helikopterom.

Zbog protesta poljoprivrednika obustavljen je rad i u fabrici Folksvagena u Emdenu, u istočnoj Friziji.

Lideri AfD-a podržali poljoprivrednike

Desničarska stranka "Alternativa za Nemačku" (AfD) saopštila je danas da podržava poljoprivrednike koji širom zemlje protestuju protiv planova nemačke vlade da smanji subvencije za gorivo u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta.

"Naš program bi podrazumevao momentalno udvostručenje nadoknade za poljoprivedni dizel, ukidanje oporezivanja vozila bez naknade za poljoprivrednike i stopiranje sumanute energetske politike aktuelne vlade i Evropske unije kako bismo prepolovili cene energenata", napisala je na društvenoj mreži X kopredsednica AfD-a Alis Vajdel.

Ona je dodala da su moderne farme najpogodnije za ekološki i tržišno prihvatljivu proizvodnju.

"Naša lokalna poljoprivreda je neophodna za samodovoljnost Nemačke. Sada je potrebna vlada koja ce posvetiti više pažnje ovom fundamentalnom sektoru privrede i pokazati istinsko poštovanje prema njemu. AfD teži održivoj proizvodnji zdrave, kvalitetne hrane, kao i pravednim tržišnim cenama poljoprivrednih proizvoda", istakla je Vajdel.

Drugi kopredsednik AfD-a Tino Krupala naveo je da njegova stranka podržava "mirne proteste poljoprivrednika, saobraćajaca i zanatlija".

"Nemačkoj su potrebne jaka industrija i stabilna poljoprivreda. To je moguće samo uz jeftine energente", napisao je Krupala na društvenoj mreži X.

Vlada neće promeniti planove za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija

Nemačka vlada ne razmatra izmene svojih planova za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija, uprkos protestu poljoprivrednika, izjavio je danas portparol vlade.

"U vladi ne razmišljaju o bilo kakvoj promeni planova", rekao je portparol na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Dodao je da je vlada ta koja "na kraju mora da donese odluku i da sprovodi promene, koje ne mogu uvek da se dopadnu svima".

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

Nemačkapoljoprivredniciprotesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva