:

:

TV Most

Foto: Radio Goraždevac

clock

April 15, 2024   20:34

0

69

Nikšćani donirali krv tokom posete Kosovu: Zavet svakog Crnogorca i svakog Srbina iz Crne Gore

U organizaciji Kluba davalaca krvi “,,Sveti Sava” iz Nikšića, 54-oro njihovih članova je došlo u posetu Kosovu. Osim posete svetinjama i narodu, odlučili su da najpre učine humano delo, u Centru za transfuziju krvi u Kosovskoj Mitrovici, donirali su tecnost koja život znači.

Iz Kosovske Mitrovice, otputovali su u Gračanicu gde su posetili manastir, gde su noćili i prisustvovali liturgiji, a zatim se uputili u Veliku Hoču i posetili i crkvu u Orahovcu.

Ratko Čvorović  predsednik Kluba ,,Sveti Sava” iz Nikšića, kazao je da su na Kosovu prvi put bili 2018. godine da daju krv i od tada su još čak sedam učinili isto.Ovoga puta donirali su 47 jedinica krvi.

,,Mi smo 2018. došli na Kosovo prvi put da darujemo krv i od tada smo bili sedam puta da damo krv. Naš Klub  je osnovan  2007. i sada smo prerasli u najveće udruženje u Crnoj Gori. Imamo preko 1.200 članova, poznati smo u regionu. Obilazimo preko 20 gradova van Crne Gore, 20 gradova u Crnoj Gori  i sklopili smo mnoga prijateljstva. Međutim, Kosovo je ono što je zavjet svakog Crnogorca, svakog Srbina iz Crne Gore ili pravog starog Crnogorca, koji se najbolje održao u Crnoj Gori.

Mi slijedimo tu našu ideju starih, nije to ideja to je naša bit, zato nam je ođe uvijek drago doći. Prošle godine smo bili dva puta i ovo nam je prvi put ove godine. Tako da mislim da ćemo da nastavimo. Što se tiče Kosova kao što rekoh šta nas ovdje sve privlači znači svjesni smo kako ovaj narod živi, svjesni smo da se ovdje stanovništvo, mislim 99% pomirilo sa sudbinom, mi to znamo, i oni ostaju ovdje. Ako nas ima, ako imamo išta od pravoslavlja u sebi, a imamo, mislim da je to Crna Gora pokazala u prethodnom periodu, mi smo ti koji treba da damo podršku, da pomognemo koliko god možemo. Evo, mi kao Klub, naš jedini način da pomognemo trenutno jeste da ispružimo ruku i da damo malo krvi, a za ostalo ako Bog da”, rekao je Čvorović.

On je dodao da su Orahovac posetili prvi put, a da ih je, do crkve u gornjem delu grada, doveo jedan Albanac.

,,U Orahovcu smo prvi put i što se mene tiče odavno sam želio da dođem ovdje jer znam, čuo sam da je to najugroženije područje, a od jutros mi je jasno i zašto je tako. Međutim, moram da kažem, kad nismo mogli da nađemo ovo mesto, već smo lutali autobusom, i jedan dobar Albanac je sa autom, kad je vidio da lutamo, kad smo ga pitali kako da dođemo do crkve, upalio  auto i išao ispred nas i pokazao đe je crkva. Zahvalili smo mu se, da mu Bog pomogne i želimo da ima još tako dobrih ljudi”, ispričao je Ratko.

Izvor: Radio Goraždevac / TV Most; foto: Radio Goraždevac

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva