:

:

TV Most

Foto: ritamgrada.rs

clock

Maj 16, 2015   23:08

0

118

Noć muzeja širom Srbije

Muzeji i kulturne ustanove Pomoravskog okruga - Jagodine, Ćuprije, Paraćina i Svilajnca, uključili su se večeras aktivno u tradicionalnu, najmasovniju kulturnu manifestaciju "Noć muzeja".

Interesovanje je veliko, od samog otvaranja, rečeno je Tanjugu u muzejima.

U manifstaciju su se uključila tri muzeja u Jagodini - Zavičajni, Muzej voštanih figura i Muzej naivne i marginalne umetnosti sa veoma atraktivnim programima, Muzej "Horeum Margi" u Ćupriji, Zavicajni muzej u Paraćinu i kulturne ustanove Svilajnca.

U Zavičajnom muzeju u Jagodini, posetiocima uz stalnu postavku, upriličena je i izložba "Esnafskih pisma i diploma", autora Mirjane Todorović, koja će biti otvorena i narednih meseci, rečeno je Tanjugu u ovoj ustanovi koja ove godine obeležava 60 godina rada.

U Muzeju naivne i marginalne umetnosti (MNMU), uz stalnu postavku i studijsku izložbu, je priređena i izložba "Izložbena i izdavačka delatnost MNMU 1960.-2015 godine", autora višeg kustosa Ivane Jovanović.

Ispred muzeja, pred početak manifestacije održana je "Dečija likovna radionica", projekcija filma o radu MNMU, koncert Muzičke škole "Vladimir Đorđević" a od 21 sat biće održan i koncert tradicionalne muzike, grupe "Svarožići".

U okviru ove manifestacije promovisan je i nulti broj novog dvojezičnog časopisa za naivnu i marginalnu umetnost "MNM Art", koji je besplatno deljen posetiocima.
U MNMU traje manifestacija "Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10", koja se sprovodi na nacionalnom nivou u 65 muzjeskih i srodnih institucija sa 115 lokacija širom Srbije.

U Muzeju voštanih figura, jedinom u Srbiji, na programu je "Umetnost i kultura na prostoru centralne Srbije u srednjem veku" u izvođenju učenika Elektrotehničke škole "Nikola Tesla", predvođenih profesoricom srpskog jezika i književnosti Anicom Milosavljević. Reč je o ličnostima Kneza Lazara, kneginje Milice, monahinje Jefimije i despota Stefana Lazarevića.

U Zavičajnom muzeju u Paraćinu otvorena je izložba "Srednjovekovno naoružanje", a organizovano je i više interaktivnih likovnih radionica za sve uzraste, koje će potrajati duboko u noć.

Radnici Zavičajnog muzeja "Horeum Margi" u Ćupriji, uz stalnu postvaku, priredili su i izložbu pod nazivom "Eros u umetnosti" i izložbu fotografija sa konkursa.
Svilajnac nema muzej, ali su Magazin "Svila" i Radio televizijska ustanova "Resava - Svitel", upriličili izložbu pod nazivom "140 godina planinarstva u Srbiji".

Novi Sad: Pola veka Studija M

Na zahtev vernih posetilaca manifestacije, muzeji će svoje brižljivo pripremane programe predstaviti sat vremena ranije nego prethodnih godina, pa će tako Noć muzeja trajati od 17 časova do jedan sat posle ponoći.

Tematski, 12. Noć muzeja će ići u dva smera. Jedan se priključuje obeležavanju važnih godišnjica, dok se drugi tiče edukacije najmlađih – dečje Noći muzeja.

Ove godine, Noć muzeja u Novom Sadu je besplatna na svim lokacijama.

U godini kada Studio "M" Radio-televizije Vojvodine puni 50 godina, pokrajinski javni servis predstaviće se nesvakidašnjim multimedijalnim programom! Izložba, u donjem holu, biće osvrt na bogatu istoriju Studija "M", prostora koji je prerastao u sinonim zvučne istorije regiona.

Zašto je i kako u Studiju "M" održan poslednji nastup Korni grupe? Četvorica anonimnih Skopljanaca arhetipskog imena Leb i sol, u istom prostoru, preko noći menjaju zvučnu sliku Yu-rocka. Otkud oni? Da li je "Zabranjeno plakatirati", još jedan "M" proizvod, harizmatičnih Buldožera najbolji album Yu rocka ? Pa Balašević. Prvi put, drugi, treći...

U okviru interaktivne radionice "Karaoke" imaćete priliku da se oprobate u pevanju poznatih numera, koje su, svojevremeno, snimljene u Studiju "M".

Svoje pevačko umeće moći ćete da pokažite u našem improvizovanom studiju, nakon čega ćete, svoj nastup, moći da poslušate i pogledate na internet stranici, www.rtv.rs.

Gornji hol i sala Studija "M" rezervisani su za mnogobrojne koncerte "uživo" i video projekcije koncerata! Za Vas će "uživo" nastupiti Narodni orkestar Radio-televizije Vojvodine, Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine, kao i Tribute bend Ekatarina Velika. Na smete propustiti ni video mix najboljih koncerata, koji su održani, upravo, u Studiju "M".

U Subotici 25 lokacija

Subotičani će moći da posete 25 lokacija u gradu, a program će trajati od 17 časova do jedan sat iza ponoći.

Osim samog Gradskog muzeja, kako najavljuju organizatori, u akciji će učestvovati niz gradskih kulturnih institucija, kao i pojedini kafei i kulturno-umetnička društva.

U Gradskom muzeju publiku očekuju izložbe zbirke dr Jovana Milekića, stakla Muzeja Slavonije, gostujuća “Priroda i Secesija”, kao i stalne postavke poput “Galerije mađarske likovne umetnosti u Vojvodini”.

Svoja vrata tokom “Noći muzeja” otvaraju i Moderna galerija “Likovni susret”, galerija “Dr Vinko Perčić”, Gradska biblioteka, Istorijski arhiv, pozorište “Deže Kostolanji”, Dečje pozorište, Art bioskop “Lifka” i druge institucije.

Osim izložbi i postavki, noć muzeja će obilovati i radionicama za decu, kao i muzičkim programima.

Ulaz je na svim lokacijama besplatan, a detaljna brošura, sa svim lokacijama i programima od danas je dostupna Subotičanima na više lokacija u gradu.

"Fabrička jutra u Kikindi"

Pod sloganom – Fabrička jutra u narednih mesec dana, posetioci kikindskog Muzeja biće u prilici da vide izložbe posvećene nekadašnjoj industriji u Kikindi, velikim privrednim gigantima i manjim, ali svojevremeno uspešnim fabrikama, koje više i ne postoje. Vrata Narodnog muzeja biće otvorena u 18 sati, pa sve do dva sata posle ponoći. Očekuje se da će i ovogodišnja manifestacija "Noć muzeja" u Kikindi privući više hiljada posetilaca.

U Noći muzeja, pod sloganom "Fabrička jutra", posetioci Narodnog muzeja biće u prilici da vide više izložbi o kikindskoj industriji od perioda razvoja, s početka XIX veka, pa do sudbine kikindske privrede danas. Istovremeno, Fabrička jutra su i sentimentalna priča o nekoliko najznačajnijih kikindskih fabrika, naglom usponu industrije na severu Banata 70-tih i 80-tih godina prošlog veka i, nažalost propadanju većine tih fabrika na početku XXI veka.

I najmlađi posetioci kikindskog Narodnog muzeja imaće na raspolaganju zanimljive sadržaje, radionice i igre osmišljene baš za njih. Pa će se tako, u okviru stalne postavke kikindskog Muzeja, mali i veliki klinci i klinceze uključiti u igru koja je u skladu sa temom Noći muzeja – biće industrijski detektivi.

Posebna atrakcija Noći muzeja u Kikindi biće izložba starih poljoprivrednih mašina, koju je kikindski Narodni muzej organizovao u saradnji sa novomiloševačkim Muzejom "Žeravica", uz prezentaciju jedinstvene kolekcije starih traktora, poljoprivrednih i parnih mašina.

Smederevo se i ove godine pridružilo evropskoj noći muzeja palontološkom izložbama "Džinovi ledenog doba" i "Niti vremena", performansom Tatjane Ilić u Galeriji savremene umetnosti, izložbom starih fotografija Smedereva u Istorijskom arhivu i, najzad, posle mnogo godina otvaranjem vile dinastije Obrenović za posete pojedinaca i grupa.

"Verujemo da će izložba zlatoveza Ljiljane Koković i srednjevekovna ornamentika iz koje autorka preuzima inicijale da bi im zlatovezom darovala novi život, obratovati publiku" rekao je agenciji Beta Miroslav Lazić, kustos muzeja.

Istorijski arhiv nedavno je dobio od Smederevca Čedomira Domazeta kolekciju starih fotografija Smedereva. Znani toponimi, koji su stekli patinu, ali izgubili i sjaj i mesto u životu novih Smederevaca, biće, u Noći muzeja, prvi put prikazani na starim fotografijama.

Inicijativa Gorana Prokića, predsednika Društva modernih konzervativaca, odnosno Monarhističkog kluba Smederevo i upornošću članova počela je 2012. godine da bi se ubrzo ideji vraćanja reprezentativnog objekta sa vinarijom i negovanim vinogradom pridružila i stranka Ujedinjenih regiona Srbije i uverili Vladu Srbije da taj kompleks prepusti na upravljanje Smederevu.

Vila je danas zvanično otvorena za posetioce i svakako, do sada tajnovita, biće najprivlačnija od svih ponuđenih sadržaja Noći muzeja.

Vila dinastije Obrenović je u vinogradima, na osunčanom uzvišenju, dovoljno udaljena od puta Beograd-Smederevo tako da je kompleks obavijen tišinom, čistim vazduhom, besprekornim mirom.

Posle Noći muzeja vila će, pošto se posete najmanje dva dana ranije najave Turističkoj rganizaciji grada, moći da vide Smederevci ali i turisti utorkom od 9.00 do 15.00 i subotom od 10.00 do 16.00 časova.

Vila, znana kao letnjikovac dinastije Obrenović, u poslednje dve godine, dva puta je preimenovana, najpre u Sunčani breg, a posle nekoliko meseci u Zlatni breg.

Noć muzeja u Nišu na petnaestak lokacija

Galerija Niškog kulturnog centra veče posvećuje pesniku Branku Miljkoviću, a u Logoru na Crvenom krstu organizovana je izložba Davorina Dinića "Senke starog Niša".

Istorijski arhiv je po prvi put izložio retke i stare knjige, a izložba nosi naziv "Cvet uma i duše ljudske".

Za posetioce u "Noći muzeja" otvorene su galerije "Srbija", "Salon 77", Legat Branke Đorđević, "Art 55" i druge, a Društvo arhitekata Niša organizovalo je izložbu studentskih radova "Enterijer".

U "Noći muzeja" program organizuju biblioteka "Stevan Sremac", a u akciji svojim stalnim postavkama učestvuje i niški Narodni muzej.

U Leskovcu se Noć muzeja održava na osam lokacija. Pored Narodnog muzeja, Leskovčani mogu da posete Etno kuću, Centar za ekonomiku domaćinstva, Tekstilni muzej u Strojkovcu, Narodnu biblioteku, Školu za tekstil i dizajn, Udruženje građana makedonske nacionalne zajednice "Ilinden" i Omladinski klub Orkanski visovi.

U Narodnom muzeju, pored nedavno otvorene stalne postavke, izložena je grnčarija iz etnološke zbirke, zatim dečiji likovni radovi, grafike Vime Zurne iz Holandije, a organizovana je i radionica za decu "Napravi suvenir".

U Narodnoj biblioteci postavljena je izložba radova studenata "Otkrivanje", u Centru za ekonomiku domaćinstva „Izložba ćilima“, u Školi za tekstil i dizajn izložba učeničkih radova „Boja zvuka“, a u Udruženju „Ilinden“ postavka „Kući u ratu“.

U „Noći muzeja“ učestvuju i učenici Muzičke škole „Stanislav Binički", KUD „ Hisarlije“ i Duo „Amici“.

Noć muzeja prvi put u Kosovskoj Mitrovici

U Kosovskoj Mitrovici večeras se prvi put održava manifestacija “Noć muzeja”, a posetioci Gradskog muzeja u ovom gradu će do 1 sat iza ponoći moći da vide izložene slike, makete studenata arhitekture i stalnu postavku muzeja.

Direktorka Gradskog muzeja u Kosovskoj Mitrovici Biljana Milentijević, pozdravljajući okupljene na otvaranju manifestacije, istakla je da možda za nekog izgleda čudno da se u muzej odlazi noću, ali da to na ironičan način simobliše da je kultura, ne samo u Mitrovici, već i šire, godinama bila u mraku.

“Potrudili smo se da napravimo što raznovrsniji program i posetioci Noći muzeja u Kosovskoj Mitrovici večeras će moći da vide likovni performans multimedijalnog umetnika Gorana Stojčetovića, izložbu slika profesora Luke Klikovca sa Fakulteta umetnosti, makete studenata arhitekture i stalnu postavku muzeja u Kosovskoj Mitrovici", kazala je ona.

Narodni muzej Kraljevo Noć muzeja otvorio je izložbom „Moda šešira“, autora Aleksandre Rašović.

Izložba je interaktivna, a posetioci su imali priliku da probaju jedan deo šešira.

Tokom čitave Noći muzeja u kraljevačkom Narodnom muzeju, posetioci mogu da otkriju svet prve decenije ove ustanove, kolekciju kopija srednjevekovnih rukopisa i minijatura, kopije glava sa fasada Bogorodične crkve u Studenici, grbove srednjevekovne srpske vlastele, zbirku minerala i fosila, albume prve Titove posete.

Paralelno sa muzejom, u Evropskoj noći muzeja, pripremljen je program “Veče kod Abraševića”.

KUD “Abrašević” iz Kraljeva je posetiocima priredio izložbu starih narodnih nošnji.

U okviru međunarodne manifestacije Noć muzeja, u Narodnom muzeju Užice otvorena je izložba “Zvuk lampaša” na kojoj su prikazana 24 radio aparata iz perioda od 1949. do 1969. godine, među kojima su i najstariji primerci “Kosmaj”,”Blaupunkt”,”Nikola Tesla 53C” i “Avala 55”.

Radnik užičkog muzeja Dragan Jovičić sakupio je zbirku radio aparata i restaurirao ih, i oni i danas rade.

“"Većina lampaša ima samo srednje talase. Prijem je bolji tokom zime kada je rasprostranjenost srednjih talasa bolja.Takođe, za vreme bombardovanja 1999. godine mnogi srednjotalasni predajnici su oštećeni, ali Glas Rusije i danas može da se služa na ovim radio aparatima"”, priča Jovičić za Tanjug.

Užičani su u Noći muzeja mogli da vide i prvu repliku Kristal radija iz 1920. godine, kao i "Kosmaj", prvi srpski radio sklapan u Elektronskoj industriji "Nikola Tesla” 1949. godine.

Celu zbirku starih lampaša Jovičić je sakupio kaže za samo devet meseci, zahvaljujući brojnim prijateljima koji su mu poklanjali stare radio aparate.

Zbirka ima i muzeološku vrednost, jer ovi aparati su deo istorije dvadesetog veka, ističe kustos užičkog muzeja Katarina Dogandžić-Mićunović.

“Svaka kuća u Jugoslaviji 60-tih godina imala je jedan ovakav radio. Oni danas ponovo ulaze u modu zbog dizajna i toplog, nostalgičnog zvuka. Izašli su iz upotrebe, ali imaju istorijsku vrednost. Mnogi posetioci Noći muzeja prepoznali su radio koji su i sami imali u detinjstvu i mladosti”, kaže Mićunovićeva za Tanjug.
Celu izložbu prate tekstovi i fotografije koje govore o razvoju radio stanica, kao što je Radio Užice i Radio Beograd.

Izložba u Narodnom muzeju “Zvuk lampaša” trajaće mesec dana, a u Noći muzeja za posetioce u Užicu bili su otvoreni, pored svih muzejskih depoa, i spomen obeležje Kadinjača i hidrocentrala “Pod gradom” .

Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva