:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2019   15:12

0

196

Nova memorijalna ploča u znak sećanja na žrtve holokausta

Povodom obeležavanja Dana sećanja i hrabrosti - Jom Hašoa Veagevura, danas je na prostoru nekadašnjeg nacističkog logora Topovske šupe u Beogradu otkrivena nova memorijalna ploča u znak sećanja na žrtve holokausta, a tom prilikom predstavnici Jevrejske opštine Beograd zatražili su adekvatnije obeležje za mesta stratišta Jevreja.

Novu memorijalnu ploču, na koju su položeni i venci, simbolično je otkrila članica Jevrejske opštine Beograd Estera Bajer, koja je rođena 1942. godine u nacističkom logoru na Sajmištu u Beogradu, a verski obred obavio je rabin Isak Asiel.

Asiel je tom prilikom rekao i da je ovo mesto i trenutak više nego ikad ispit za državu i Savez jevrejskih opština.

"Sudbina ova dva objekta pokazaće dalji istorijski hod naše domovine, odnos prema ova dva objekta odrediće biće našeg naroda i naše države. Jedan pogrešan potez povućiće niz istorijskih događaja koji mogu da idu u negativnom pravcu", poručio je Asiel.

On je rekao da je "ravno čudu, ali nije nemoguće da se desi"- da bar jedan objekat ostane na svom mestu i bude preuređen u mesto sećanja, učenja i svedočenja.

Potpredsednik Jevrejske opštine Beograd Brane Popović podsetio je da danas zapravo 27. nisan, koji se po jevrejskom kalendaru obeležava kao Dan sećanja na žrtve holokausta i borce protiv terora.

Topovske šupe su mesto gde je bio logor u kome su okupacione snage zatvorile muške Jevreje i Rome iz Beograda i Banata i kao taoce ih odvodili na streljanje, u mesta u okolini Beograda.

"U znak sećanja na stradale, svake godine za taj praznik dolazimo ovde da ih se setimo", rekao je Popović i dodao da je ploča koja je stajala na zidu dva puta bila ukradena i da je zato danas postavljena nova.

On je rekao da su Staro sajmište i Topovske supe jedina dva mesta u Evropi u kojima su bili logori a nisu odgovarajuće obeleženi.

"Decenijama se nadamo, pregovaramo i molimo da država nešto učini u tom smislu, imamo obećanja, ali do sada, svih ovih godina ništa nije bilo od toga", rekao je Popović.

On je rekao da se radi o "nedostatku kulture sećanja", i da to nije dobro za narod.

Podsetio je da je u objektima u mestu Topovske šupe za vreme rata kraljevska vojska držala konje, kao i topove.

"Ovde smo postavili ploču jer ljudi ne pamte ako se ne podsećaju", rekao je Popović.

Na memorijalnoj ploči na tri jezika - srpskom, hebrejskom i engleskom, napisano je da je na lokaciji Topovske šupe od avgusta do decembra 1941. bio koncentracioni logor za Jevreje i Rome iz Beograda i Banata koji su proglašeni taocima i po nekoliko stotina njih dnevno je odvođeno je na streljanje.

Članica Jevrejske opštine Beograd Estera Bajer Albahari, ispričala je novinarima svoju životnu priču i takođe ukazala da se mesta stradanja ne smeju zaboraviti.

"Odavno se o tome priča, ali treba to uraditi, mi moramo da se zato borimo i svakodnevno podsećamo. Nismo zaboravili i nećemo nikada ono što se dogodilo. Uvek se potresem jer boli, onda je bilo jako velike nepravde prema nama, a i danas se dešavaju neke loše stvari. Moramo biti ponosni, da se držimo i prenosimo generacijama s kolena na koleno da se ne zaboravi i nikad tako nešto ne ponovi", rekla je ona.

Govoreći o svom detinjstvu ona je rekla da ju je iz logora, po rođenju 1942., spasao stric.

"Iz logora na sajmištu su me odveli u Zvečansku i krili me, zvali su me Olgica a posle sam preuzela majčino ime-Estera", priča ona.

Toga se ne seća, ali su joj, kaže, kada je dovoljno odrasla, ispričali šta se sve dogodilo.

Iz doma su je kada je imala tri godine preuzeli baba i deda, koji je radio na brodu i od koga je, kasnije, u detinjstvu slušala o tome šta se događalo tokom rata.

"Kako dete sam govorila: ja sam Jevrejka ali nisam znala šta to tačno znači jer nije se pričalo o tome, bio je rat, nije se ni moglo pričati. Slušala sam kao dete šta se događalo, ali ostali, mlađe generacije nisu, i zato je važno sada, kada je sve jednostavnije zbog novih tehnologija, da se o tome više priča i piše da bi i mlađe generacije više znale o tome", kaže ona.

Njena porodica je iz Sarajeva došla u Beograd 1885. godine i ona, koja je rođena 1942. poslednja je generacija Albaharija, kaže.

U Topovskim šumama stradali su muški članovi njene porodice, a u logoru na Sajmištu ženski.

Izvor: Танјуг

mermerna pločaholokaust
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva