:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 17, 2021   15:07

0

164

Novakov pobednički dres na lutriji Er Srbije u Njujorku

Srpska nacionalna avio-kompanija Er Srbija obeležila je na 90. spratu zgrade na Hudson Yards pet godina od prvog leta na liniji Beograd-Njujork u prisustvu ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića, direktora Er Srbije Dankana Nejsmita i brojnih gostiju, Srba iz SAD, kao i američkih prijatelja.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković, kao veliki prijatelj kompanije Er Srbije, donirao je svoj dres u kome je pobedio na Rolan Garosu za lutriju na sinoćnjem događaju u Njujorku, a podeljene su i karte za letove na liniji Beograd-Njujork.

Dres je dobila Jelena, Njujorčanka poreklom iz Srbije, koja čeka bebu. Ambasador Marko Đurić rekao je da je ta linija i geopolitički veoma velika i važna stvar i naglasio je da je od izuzetnog značaja da imamo dobre odnose sa Amerikom.

Đurić je rekao da linija Beograd-Njujork podstiče našu ekonomsku snagu i ekonomski rast i da približava Beograd, ali i celu našu lepu Srbiju Amerikancima i SAD.

"Znate, veoma sam ponosan kada mi u Vašingtonu prilaze ambasadori mnogih moćnih zemalja i kažu 'molim vas da nam prodate svoju poziciju na njujorškom aerodromu, vi imate najbolje termine za sletanje i poletanje' i zato ćemo ojačati Er Srbiju još više", rekao je Đurić.

Direktor Er Srbije Dankan Nejsmit rekao je da ta kompanija od juna 2016. do danas na liniji Beograd-Njujork prevezla više od 323.000 putnika uz prosečnu popunjenost aviona od oko 75 odsto.

"Od ovog broja, oko 56 odsto su bili transferni putnici. Top 10 zemalja iz kojih i ka kojima su ovi transferni putnici leteli preko Beograda su Crna Gora, Albanija, Grčka, Severna Makedonija, Izrael, Hrvatska, Rumunija, Slovenija, Italija i Holandija. Uspeli smo da povežemo Ameriku sa čitavim regionom", kaže Nejsmit.

Sponzor događaja u Njujorku, kojem je prisustvovalo oko 120 gostiju, bila je Privredna komora Srbije, pored nekoliko kompanija u vlasništvu srpske dijaspore koji su takođe pomogli, a prisustvovao je i predstavnik Er Srbije u Americi Džordž Petković. Er Srbija do Njujorka trenutno leti četiri puta nedeljno, ponedeljkom, četvrtkom, petkom i subotom, a broj letova će se postupno povećavati tokom letnje sezone.

Srpska nacionalna avio-kompanija je pre pet godina, 23. juna 2016. godine, obavila istorijski let na liniji Beograd-Njujork, uspostavljajući direktnu vezu između Srbije i SAD, prvi put posle pauze od 24 godine.

Er Srbija je do danas ostala jedina kompanija iz regiona koja obavlja redovne direktne letove do Njujorka preko cele godine.

Od 29. aprila ove godine letove na liniji Beograd - Njujork obavlja novi širokotrupni putnički mlaznjak, YU-ARB, koji nosi ime i lik najpoznatijeg srpskog naučnika Nikole Tesle.

Novi avion ima Rols-Rojs motore i konfiguraciju sa 21 sedištem u biznis klasi i 236 sedišta u ekonomskoj klasi.

Prema podacima Er Srbije, od 3. juna ove godine ta avio-kompanija za sletanje i poletanje koristiti Terminal 1 Međunarodnog aerodroma Džon F. Kenedi u Njujorku, umesto Terminala 4 na koji su od 2016. godine sletali avioni srpske nacionalne avio-kompanije.

Ovom promenom, Er Srbija se na Terminalu 1 pridružila najvećim međunarodnim avio-kompanijama koje opslužuju Njujork.

Nakon planirane obnove, koja ujedno predstavlja i najveći kapitalni projekat u istoriji njujorške vazdušne luke, Terminal 1 ce biti najprostraniji i najsavremeniji na aerodromu Džon F. Kenedi.

Uz 23 nova gejta, unapređeni terminal će biti četiri puta veći od postojećeg i obuhvataće prostor trenutnih Terminala 1 i 2 i bivšeg Terminala 3.

Izvor: Танјуг

Er SrbijaNovak ĐokovićMarko Đurićlicitacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva