:

:

TV Most

clock

Septembar 06, 2020   15:37

0

200

Novi protesti u Minsku, oklopna vozila čuvaju Lukašenkovu rezidenciju

Masovni neodobreni protesti počeli su da se održavaju u svim oblastima Belorusije, u Minsku već privedeno desetak osoba, saopštila je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije Olga Čemodanova. Predsedničku rezidenciju čuva desetak oklopnih vozila.

Ona je objasnila da su za sada demonstranti privođeni samo u Minsku, ali ne i ostalim regionima.

Kordon od nekoliko stotina pripadnika snaga bezbednosti, uz podršku specijalne tehnike i vodenih topova, blokirao je Aveniju nezavisnosti, velika kolona demonstranata skrenula je ka Lenjinovoj ulici prema Aveniji pobednika, javio je dopisnik Sputnjika sa lica mesta. Nekoliko hiljada pristalica opozicije nakon toga je Avenijom pobednika krenulo prema rezidenciji predsednika Belorusije.

Policija ne preduzima nikakve akcije, ograničavajući se na jake zvučne signale kojima pokušavaju da zagluše skandiranje demonstranata.

Pripadnici interventne policije počeli su da postavljaju barikade u blizini Palate nezavisnosti u Minsku, gde će možda doći pristalice opozicije.

Saobraćajna policija blokirala je kretanje automobila duž avenije.

Protesti u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

Izvor: Sputnjik

MinskBelorusijaLukašenkoprotesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva