:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2021   13:06

0

138

Obeležena hramovna slava u Kosovu Polju

Hram Svetog Nikole u Kosovu Polju bio je mali da primi veliki broj vernika koji su danas došli na obeležavanje hramovne slave. Više od stotinu vernika prisutvovalo je liturgiji povodom slave hrama Svetog Nikole, koju je služio lokalni paroh Nikola Dragićević.

 

Nekadašnji žitelji Kosova Polja koji su napustili ovo mesto 1999. godine nisu krili sreću i zadovoljstvo što su ponovo u svom rodnom mestu. Nataša Kaličinanin došla je u Kosovo Polje prvi put nakon NATO bombardovanja.

"Utisci su veoma jaki. Došla sam prvi put nakon bombardovanja i baš su proradile velike emocije. U jednom momentu sam počela da plačem i morala da napustim liturgiju. Počela su da nadiru sećanja jer moj život je bio ovde, živela sam ovde 28 godina. Nažalost nije više sve isto, ali rodni kraj vuče i ovo će zauvek biti moj zavičaj", kazala je Kaličanin.

Đorđe Lakušić došao je iz Leposavića na obeležavaje hramovne slave. On je Kosovo Polje napustio 1999. godine.

"Posle mnogo godina puna porta i crkva. Polako se narod budi i oslobađa bez obzira na sve strahove i pritiske komšija. Drago mi je i zaista i oduševljen sam što danas vidim mnogo poznatih lica sa kojima sam odrastao i imao svako dobro", rekao je Lakušić.

Kolačar ovogodišnje slave bio je Aleksandar Čolić iz Ajvalije. Porodica Čolić često je kolačar i domaćin hramovnih slava širom Kosova.

"Drago mi je što je došlo puno vernika. Moja je želja i zbog toga sam više puta domaćin slava da sačuvamo tradiciju i probudimo veru kod ljudi. Za našu tradiciju i veru ne postoji zamena", reko je Čolić.

Okupljenim vernicima priređen je kulturno umetnički program i upriličena slavska trpeza.

Izvor: Kosovo Onlajn

Kosovo Poljehramovna slava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva