:

:

TV Most

clock

Avgust 19, 2022   15:15

0

174

Obeležena hramovna slava u Prilužju

Svetom liturgijom, koju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, rezanjem slavskog kolača i osveštanjem grožđa, obeležena je hramovna slava u Prilužju.

U besedi nakon liturgije, vladika Teodosije je poručio da današnji praznik u ovim teškim vremenima treba da nam bude sila i snaga.

„Neka je srećan današnji praznik i svima vama koji živite u ovom selu, na ovim svetim prostorima današnji praznik nek  bude ukrepljenje, sila i snaga. Da u vremenu velikih pretnji kada je sve neizvesno mislimo na Gospoda, da imamo veru i nadu u Njega, a Gospod nas nikad nije izneverio i ostavio. Jedino tako možemo hoditi uspravno i sačuvati sebe i sve ono što je naše“, istakao je vladika.

Ovogodišnji domaćin slave Bojan Mitrović istakao je u izjavi za RTV Gračanica da se nada da će ovaj praznik u crkvenoj porti okupljati svake godine sve više ljudi.

„Želim da nas dogodine ovde bude u što većem broju i zahvalan sam svima koji su danas tu. Meni je puno srce i želja mi se ostvarila što mi je omogućeno da spremam crkvenu slavu“, kazao je Mitrović.

Kao i prethodnih godina, sredstva za obeležavanje „Dana Preobraženja u Prilužju“ obezbedila je Kancelarija za KiM.

„Zahvaljujući Kancelariji za KiM i našem direktoru i ove godine dobili smo sredstva za organizovanje naše tradicinalne manifestacije. U organizaciji ove svečanosti snage su udržili privremeni organ, opština, folklorna društva kao i sve organizacije i rezultat je zadivljujući, jer je ovo za sve nas veliki dan“, istakao je Milan Kostić, predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn.

Liturgijom i kulturno-umetničkim programom završena je trodnevna manifestacija „Dani Preobraženja u Prilužju“. Pored velikog broja meštana, današnjoj svečanosti prisustvovali su predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić i predsednik Privremenog organa opštine Priština Novak Živić.

Izvor: RTV Gračanica; Foto: RTV Gračanica

KiMPrilužjehramovna slava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva