:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Mart 11, 2022   11:55

0

174

Obrazovno-dokumentarni serijal „Tvoje ne, menja sve“ subotom na TV Gračanica

Na televiziji Gračanica od sutra počinje emitovanje serijala „Tvoje ne, menja sve“. Serijal je obrazovno-dokumentarnog karaktera, čine ga 4 emisije od po 30 minuta, koje se bave aktuelnim problemima sa kojima se današnji omladinci najčešće susreću, a to su alkoholizam, narkomanija, kocka i intternet, istakla je, gostujući u Jutarnjem programu RTV Gračanica, režiserka serijala Sonja Ristić.

“TV serijal se bavi prevencijom bolesti zavisnosti, a namenjen je deci i mladima uzrasta od 13 do 18 godina, kao i njihovim roditeljima. Svaka emisija ima posebnu temu i to su alkohol, droga, kocka i internet. Kroz ovaj serija razgovarala sam sa eminentinim  stručnjacima za određene vrste rizičnog ponašanja koji mladima pružaju informacije o posledicama zloupotrebe alkohola, droge, kocke i prekomerne upotrebe interneta. Ključni učesnici ovog serijala su bivši zavisnici koji iskreno i direktno pričaju o svom iskustvu, a sve sa ciljem da mladi ne krenu na put, koji je često, put bez povratka. Meni lično pažnju je najviše privukao dečak koji je počeo da kocka sa samo 13 godina. Sve je počelo bezazleno, uplatom tiketa u kladionici, sa 15 godina je igrao rulet i već sa 18  bio je na odvikavanju”, istakla je Sonja.

Jada su ove zavisnosti u pitanju stručnjaci često ističu da se nikad ne može reći da je osoba potpuno izlečena već samo zalečena, jer uvek postoji bojazan da se ona tim porocima vrati.

“Kada su alkoholizam i narkomanija u pitanju, tu se analizom krvi i urina može proveriti da li je osoba koristila opijate, dok kod kocke to nije slučaj i stručnjaci kažu da često posegnu za poligrafskim ispitivanjem da bi bili sigurni da li terapija ima uspeha i da li je osoba u međuvremenu kockala. Na žalost, sve više maha uzima i zavisnost od interneta ali to mnogi još uvek ne prepoznaju. Mnogo je teško da u današnje vreme dete od  13-14 godina  odviknete od interneta, zato je u tome ključno raditi na prevenciji, ograničiti deci korišćenje inteneta, a isto tako i kontorlisati šta deca rade na internetu “, kazala je režiserka ovog serijala i dodala da stručnjaci ističu da je potrebno stalno pričati i naučiti decu da razlikuju šta je dobro a šta loše.

Serijal “Tvoje NE, menja sve” na našoj televiziji će biti prikazivan subotom u 10 časova, a reprizu možete pogledati nedeljom od 11 sati.

TV serijal je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a proizvela ga je Media SAVA. a.

Izvor: RTV Gračanica

KiMRTV GračanicaTvoje ne menja sve
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva