:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Oktobar 14, 2023   12:05

0

168

Odalović: Kurti smišljeno radi da oteža život Srbima na KiM

Zabranama ulaska robe iz Srbije premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti smišljeno radi s ciljem da oteža život Srbima i narušava sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) što deo međunarodne zajednice posmatra blagonaklono, ocenio je danas za T a n j u g  predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović.

"Sada kroz to prolaze na žalost i lekovi, medicinska oprema, sada je u pitanju i novac i to su neke tačke koje su životne i uvek su bile izvučene iz politike", rekao je za Odalović i istakao da je to rezultat Kurtijeve politike za koju mu je pružena podrška.

Pema Odalovićevim rečima ugroženi su sloboda kretanja, promet robe a prelaz Brnjak je otvoren u jednom pravcu jer je to praktično put za odlazak Srba".

"Srbi ne mogu da uđu sa te strane. Srbin da bi došao iz Raške ili iz neke neposredne okoline, a radi, primera radi u nekoj medicinskoj ili bilo kojoj drugoj instituciji, ili je učtelj, nastavnik ili profesor, on mora da ide na Brnjak, a da bi došao do Brnjaka mora da ode do Pazara. Od Pazara mora da siđe na Ribariće, mora da prođe jedno 70-80 kilometara kružno da bi došao na radno mesto jer ga redovnim putem koji je sigurni u mreži međunarodnih puteva blokira neko ko zaustavlja protok ljudi u jednom pravcu", ukazao je Odalović i dodao da Kurti čini sve da obustavi i platni promet i da "obesmisli efektivu" koju Srbi na KiM koriste i ukine dinar kao sredstvo plaćanja.

Cilj Aljbina Kurtija je prema Odalovićevim rečima da natera Srbe na Kosovu i Metohiji da otvaraju račune u bankama na teritoriji centralne Srbije da im tamo stižu plate i oni će zato morati da idu do Pokruplja, Kuršumlije, Raške, Bujanovca da tamo podižu svoj novac.

"Ako vi imate problem novca, problem lekova, problem hrane, problem nekih osnovnih životnih potreba, znači vi se više ne bavite visokom politikom, nego prizemnom politikom koja je mnogo efikasnija dugoročno gledano nego ona politika koja se zove teror ili okupacija i duge cevi", istakao je Odalović.

Govoreći o zahtevu Srba za održavanjem vanrednih izbora Odalović je rekao da on to vidi kao "naš pokušaj da se deeskalira situacija". 

Prema njegovim rečima to nije neko "kapitalno rešenje" već jedna poruka koja bi prebacila na neko drugo polje sve ono što se danas dešava na KiM, međutim Kurti je nakon upada u zgrade srpskih opština preuzeo punu kontrolu, uključujući biračke spiskove što je, kako kaže ozbiljan izazov za regularnost.

Odalović se osvrnuo na događaj u Banjskoj i rekao da je istraga koju sprovode naši stražni organi najvažnija u tom slučaju "jer smo to dužni da uradimo zbog nas samih, naše javnosti i naših institucija", a to šta će međunarodna istraga da pokaže manje je važno jer u nju ne veruje "zbog pristrasnosti".

Izvor: T a n j u g

Veljko OdalovićKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva