:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 22, 2019   17:59

0

213

Odalović: Oko 11.700 nestalih, dogovorena zajednička lista

Oko 11.700 osoba vodi se kao nestalo nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, kaže predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović i dodaje da su države u regionu dogovorile da se uradi aktivna, jedinstvena lista nestalih na kojoj će žrtve biti izjednačene, bez obzira iz koje su zemlje.

Odalović za Tanjug, nakon Regionalne konferencije o rešavanju pitanja nestalih koja je prošle nedelje održana u Zagrebu, kaže da je karakter sukoba u Jugoslaviji takav da se granice i administrativne linije ne mogu postaviti kao međa u traženju nestalih lica, zbog čega je dogovoreno da se napravi lista nestalih lica po abecednom redu, gde bi sve žrtve, bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost, bile izjednačene.

"Izjednačićemo sva nestala lica, staviti ih u isti položaj i imati isti tretman prema njima, time ćemo poslati poruku da sve te slučajeve želimo zajedno da rešavamo", kaže Odalović.

Navodi da će to biti živa baza podataka i da bi u 15 do 20 dana trebalo da bude završena.

"Cilj je da proces traženja nestalih lica bude transparentan, da možemo da uputimo apel svim građanima da podele informacije ukoliko ih imaju i da nam pomognu u traženju. Imajući u vidu mesta stradanja, nestanke, izmeštanje grobnica, potrebno je da svi sednemo zajedno i da o svakom slučaju razgovaramo na jednom mestu", naveo je Odalović.

Kaže i da je lista Beograda i Prištine konsolidovana kao zajednička lista nestalih sa teritorije KiM i da će kao takva biti uneta u regionalnu bazu, te dodaje da se oko 1.653 lica sa te teritorije vodi kao nestalo.

Na sastanku u Zagrebu bilo je reči i o tome da se u mrtvačnicama na prostoru bivše SFRJ nalazi oko 4.000 tela, čime će se baviti posebno radno telo.

Odalović navodi i da bi radna grupa trebalo da usaglasi izveštaj koji će biti predstavljen na sledećem samitu Zapadnog Balkana u julu u Poznanju.

"Vidim viši kvalitet u tome da ćemo zajedno razgovarati o svim problemima na drugačiji način, unećemo više mogućih izvora i informacija o nestalim licima. Do sada smo se rukovodili samo svojim informacijama", zaključio je Odalović.

Regionalna radna grupa dogovorena je u Londonu na samitu država Zapadnog Balkana, kao posebno telo regionalnog karaktera kojim bi predsedavala međunarodna komisija za nestala lica, a formirana je u novembru prošle godine.

Izvor: Танјуг

Komisija za nestala licaVeljko Odalović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva