:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Septembar 26, 2023   14:50

0

118

Odalović: Suštinska deeskalacija je povlačenje specijalnih jedinica sa severa KiM

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas za T a n j u g  da je suštinska deeskalacija nove krize na Kosovu i Metohiji povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa Kosova.

Kaže da se zahtev Srpske liste da se KFOR i Euleks rasporede na severu Kosova, kontinuirano ponavlja već godinu dana, jer je upad specijalnih jedinica i njihov ostatak na severu KiM pojačavao tenzije i izazvao mnogo problema.

Istakao je da bi se povlačenjem specijalnih jedinica sa severa, preuzmanjem bezbednosne odgovornosti KFOR-a za policijski deo pokrivanja sever Kosova, stvorili uslovi za formiranja ZSO i organizovanje izbora, kako bi Srbi izabrali svoje legitimne predstavnike i ušli u institucije.

"Albanci i Srbi nikada nisu živeli zajedno na ovom prostoru, na žalost tako je bilo. Ne zato što Srbi nisu hteli da žive sa Albancima, ili Albanci sa Srbima, nego nisu teritorijalno jedni sa drugima imali ikakvog kontakta. Sada je došlo do te eskalacije", naglasio je on.

Odalović kaže da je kontinuirani teror koji premijer privremnih prištinskih institucija Aljbin Kurti, sprovodi nad Srbima na KiM, izazvao sukob na ulazu u Banjsko, i dodaje da je Srbiji u ovom trenutku neophodno da trezvene glave i mirno sanira posledice sukoba, koliko je to moguće.

Kako je naveo, Srbi koji žive na severu Kosova ne prihvataju kosovsku policiju, takvu kakava jeste, a ni kosovska policija ne poštuje Srbe, zbog čega je za očekivati da dođe do incidenata, brojnih hapšenja, maltretiranja.

Odalović smatra da će se pojavljivanjem međunarodnih policijskih i bezbedonosnih struktura smiriti tenzija na severu Kosova.

"Kurti neće dijalog, on je to vrlo jasno rekao. On neće ZSO, on neće Briselski sporazum, on neće ništa od obaveza. Za njega ne postoji ni Vašingtonski sporazum, ni dogovor koji je bio u Ohridu oko nestalih lica. To je ono gde samo mi imamo ili zaustavljanje spirale koja može da bude opasna, nasilja i terora koji će se nastaviti od strane specijalnih jedinica pod maskom istrage", rekao je on.

Dodaje da ljudi koji su uhapšeni su između ostalog optuženi za terorizam, što je, napominje on, ozbiljna optužba koja zahteva delovanje svih institucija, i koja daje ogroman prostor za zloupotrebu prava i ovlašćenja. 

Izvor: T a n j u g

Veljko OdalovićKiMKFOR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva