:

:

TV Most

clock

Decembar 26, 2023   12:04

0

127

Odbornici SO Gračanica usvojili šestomesečni izveštaj o radu opštinske uprave

U sali Skupštine opštine Gračanica održana je osma redovna sednica, na kojoj su odbornici, između ostalog, usvojili šestomesečni izveštaj o radu Opštine Gračanica, a koji je detaljno obrazložila predsednica prof. dr Ljiljana Šubarić.

Obraćajući se prisutnima, predsednica Šubarić je kazala da je godina za nama bila puna izazova u svim delokruzima rada, ali da su uprkos poteškoćama ostvareni dobri rezultati.

„Uložili smo ogromne napore da završimo sve infrastrukturne planirane projekte. Svakoj porodici, pojedincu, svakom detetu i svakom našem mestu u opštini, instituciji, sportskoj i kulturnoj organizaciji pridavali smo isti značaj, pomagali i ulagali na osnovu potreba i prioriteta“, kazala je Šubarić.

Govoreći o izveštaju o radu opštinske uprave, predsednica Šubarić je istakla da je i ove godine u fokusu Opštine Gračanica bilo unapređenje i razvoj tri bitna sektora – obrazovanja i kulture, zdravstvene i socijalne zaštite, infrastrukture i komunalnih sistema.

„Opštinsko odeljenje obrazovanja pored finansijske pružalo je  logističku podršku svim obrazovnim  institucijama, domovima kultura i sportskim klubovima   na teritoriji naše opštine. Izgradili smo nove, sanirali i rekonstruisali već postojeće objekte i sproveli ostale infrastrukturne radove kojima se osavremenjuje i proširuje prostor za izvođenje nastavnog procesa u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. U izveštaju koji je pred vama nalazi se spisak svih ulaganja u obrazovanje tokom ove godine. Izdvojiću sada samo neke, nabavka školskog inventara, uređenje ograda i školskih dvorišta, uređenje i izgradnja dečijih parkova, izgradnja višenamenske školske sale u Livađu, obnova i dogradnja sportskih poligona. I ono što je veoma bitno podržali  smo sve kulturne i sportske manifestacije“, kazala je Šubarić.

I ove godine nisu izostala ulaganja u zdravstvenu i socijalnu zaštitu, odnosno staranje i socijalna podrška ugroženim kategorijama građana.

„Samo u Dijagnostičkom centru u Gračanici u periodu koji obuhvata izveštaj pruženo je preko 30 hiljada laboratorijskih i preko 6 hiljada usluga na odeljenju fizijatrije u Gračanici i preko 5 hiljada u Donjoj Gušterici. Osavremenili smo novom opremom i medicinskim aparatima gotovo sve matične Domove zdravlja kao i Kliničko bolnički centar. Ovde bih želela da istaknem  nabavku potrošnog materijala za primarno i sekundarno zdravstvo u vrednosti od 30 000 evra u vreme kada se naš zdravstveni sistem borio sa nedostatkom  lekova i potrošnog materijala zbog nemogućnosti dopremanja istih iz Republike Srbije. Takođe ne mogu, a da ne pomenem donaciju  Kliničko bolničkom centru vrednu preko 100 000 evra u vidu dva aparata za anesteziju“.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, predsednica Šubarić je istakla da je u godini na izmaku asfaltirano preko 11 km puteva i ulica.

„Započeli smo izgradnju Edukativno rekreativnog centra zatim kapelu sa pomoćnim objektom u okviru koga se nalazi hladnjača, završavamo drugu fazu stambene zgrade u Lapljem Selu, potpisali memorandum o izgradnji izletišta kod česme, završili smo višenamenski objekt u Livađu. A u narednom periodu kada nam  vrmenski uslovi dozvole izvršićemo rekonstrukciju glavne ulice u Gračanici“.

Predsednica Šubarić je pohvalila i opštinsko odeljenje inspekcije, koje je, kako je kazala, uprkos čestih kritika, uspešno radilo na uređenju ekonomskog tržišta, inspkcijske kontrole privrednih subjekata, građevinskih radova i sprečavanju zloupotrebe poljoprivrednog zemljišta.

„Neumoran terenski rad u svim redovnim i vanrednim situacijama pokazali su i ove godine radnici i rukovodioci odeljenja Javnih službi. Odeljenje poljoprivrede neumorno je radilo na pružanju, ne samo projektne pomoći poljoprivrednicima, već i savetodavne i administrativne usluge. Odeljenje katastra primilo je 3.612 zahteva, većina predmeta je obrađen a ostali su u fazi realizacije. Odeljenje za omladinu i sport, iako bez sopstvenog budžeta, bilo je podrška brojnim sportskim klubovima i organizacijama“, istakla je predsednica Šubarić i dodala da je lokalna samouprava posebno bila posvećena ekonomskom osnaživanju žena i mladih.

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić kazala je da se nada da će Opština i u narednoj 2024. godini ostvariti isto tako dobre rezultate i potom svima čestitala predstojeće novogodišnje i božićne praznike.

Odbornici Skupštine opštine Gračanica pohvalili su podneti Izveštaj o radu koji su podržali i usvojili.

Usvojene su i ostale tačke osme redovne sednice SO

U nastavku sednice, odbornici su usvojili i Godišnji izveštaj o radu Odeljenja za omladinu i sport za 2022. godinu, koji je podneo direktor Dušan Cvejić. Istakao je da to odeljenje nema svoj budžet, ali da je ipak, pre svega razumevanju predsednice Šubarić, uspelo da sprovede i pomogne različite sportske organizacije i udruženja.

„Odobrili smo 60 zahteva za prevoz sportista na teritoriji Kosova i u regionu, rekonstruisali smo šest višenamenskih sportskih poligona, a ove godine uredili smo i sportski kompleks „Dragan Džajić“. Podržali smo deset memorijalnih i međunarodnih turnira u vidu pomoći sportske opreme i rekvizita i organizovali tri humanitarna turnira, na kojem su učestvovale kako domaće tako i ekipe iz centralne Srbije. 17 nevladinih organizacija dobile su subvencije“, kazao je Cvejić.

Istakao je da je najveći uspeh dolazak Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta iz Novog Sada radi testiranja i pregleda peko 150 sportista uzrasta od 10 do 18 godina i to o trošku samog Zavoda.

Na sednici su usvojene izmene i dopune Pravilnika o upravljanju otpadom u opštini Gračanica, kao i Plan rada SO za 2024. godinu.

Predstavnik opštinskog odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu Slobodan Kostić odbornike je informisao o radu zdravstvenih ustanova.

Direktor javnih službi Vladica Trajković odbornike je upoznao sa spiskom opštinske nepokretne imovine namenjene za davanje na korišćenje za 2024. godinu, koja je takođe usvojena.

Izvor: RTV Gračanica; Foto: RTV Gračanica

KiMSO Gračanica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva