:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2023   13:23

0

124

Odbrana optuženih lidera OVK izrazila zabrinutost u vezi sa zatvorenim sednicama

Odbrana nekadašnjih lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, koji su optuženi za ratne zločine i kojima se sudi pred Spesijalnim sudom u Hagu, izrazila je zabrinutost u vezi sa procedurom na zatvorenim sednicima, prenosi Koha.

Branilac Hašima Tačija Gregori Kiho skrenuo je pažnju da se odbrana ne samo protivi odluci o zatvorenim sednicima, već izraža zabrinutost u vezi prakse Specijalnog tužilaštva, prenosi "Zakletva za pravdu".

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo ima mogućnost da izađe i uđe na zatvorenu sednicu kad god smatra da je to potrebno, a za njih, kao odbranu, teško je da prelaze sa jednog pitanja na drugo.

Dodao je da će se ta teškoća proceniti i zbog toga što druga dva svedoka u nizu imaju velike zaštitne mere.

Prema njegovim rečima, to stvara poteškoće da javnost razume šta traže, jer je postupak mnogo teži za njihove strane nego za Tužilaštvo.

S tim u vezi izjasnilo se i Specijalno tužilaštvo, koje je objasnilo da se glavna zabrinutost tiče zastrašivanja svedoka.

Suđenje nekadašnjim liderima OVK počelo je u aprilu, a Specijalno tužilaštvo je 30. septembra 2022. godine podnelo potvrđenu izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, koja se sastoji od 10 tačaka i u kojoj se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva