:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Avgust 11, 2023   17:13

0

143

Ombudsman u Prištini otvorio slučaj novinarke RTS-a Svetlane Vukmirović

Ombudsman u Prištini otvorio je slučaj novinarke Radio-televizije Srbije Svetlane Vukmirović, kojoj je od 2021. godine zabranjeno da uđe na KiM i nesmetano obavlja svoj posao, potvrdio je zamenik ombudsmana Srđan Sentić.

Srđan Sentić je, povodom slučaja novinarke RTS-a Svetlane Vukmirović, rekao da je "u toku istraga svih navoda iz sadržaja pisma" koje su novinarske i organizacije civilnog društva nedavno poslale vlastima na Kosovu i Metohiji.

"Otvorili smo slučaj i u toku je istraga svih navoda iz sadržaja pisma u skladu sa mandatom, ustavnim i zakonskim nadležnostima Institucije Ombudsmana. Institucija Ombudsmana će nakon završetka istrage i svih potrebnih radnji odgovoriti na žalbu", naveo je Sentić.

Novinarske i organizacije civilnog društva su 1. avgusta poslale pisma ministarstvu unutrašnjih poslova, ministarstvu spoljnih poslova i ombudsmanu tražeći objašnjenje zbog čega je novinarki Svetlani Vukmirović odbijen ulazak na Kosovo i Metohiju.

Istovremeno su tražili da nadležni organi obezbede poštovanje potpisanih sporazuma između Beograda i Prištine, koji podrazumevaju slobodu kretanja, bez izuzetka.

Od 2018. godine, novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović u više navrata odbijen je ulazak na Kosovo i onemogućeno obavljanje posla.

Najnoviji slučaj dogodio se 1. maja, kada je Vukmirovićevoj ponovo zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, uz obrazloženje da se smatra pretnjom po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose.

Udruženje novinara Srbije poslalo je prethodno predsednici Evropske federacije novinara (EFJ) Maji Sever, kao i međunarodnim novinarskim organizacijama pismo u kojem ih obaveštava o slučaju Svetlane Vukmirović, nakon čega je 8. avgusta EFJ izrazila zabrinutost zbog slučaja novinarke RTS-a.

Izvor: RTS

Svetlana Vukmirović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva