:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Februar 01, 2022   14:53

0

121

Opozicija na Kosovu sa Eskobarom i Lajčakom: Dogovor sa Srbijom bez ugrožavanja suvereniteta

Lideri opozicionih partija na Kosovu poručuju da konačni sporazum sa Srbijom o normalizaciji odnosa dve strane treba da bude postignut bez ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

To su zaključci opozicionih stranaka nakon što sastanaka sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Lajčak i Eskobar na Kosovu borave od 31. januara kako bi ohrabrili političare da nastave dijalog koji se vodi uz posredstvo Evropske unije u Briselu.

Lider Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići rekao je da podržava dijalog sa Srbijom kao mehanizam za postizanje konačnog sporazuma. On je napomenuo i da konačni sporazum treba da uključi međusobno priznanje, ali da ne bude ugrožen teritorijalni integritet i suverenitet, kao ni Ustavni poredak.

Sa druge strane, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je ocenio da konačni sporazum sa Srbijom ne može da se postigne bez aktivnog učešća Sjedinjenih Država.

„Ponovio sam našu posvećenost sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sporazumu, koji bi trebao da rezultira međusobnim priznanjem, sa postojećim granicama uz poštivanje ustavnog poretka Republike Kosovo, što se može postići samo uz aktivnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Eskobar i Lajčak su se 31. januara u Prištini sastali sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem, nakon čega su na konferenciji za novinare poručili da ohrabruju sve strane da nastave dijalog.

Eskobar je ponovio da proces dijaloga ima punu podršku SAD, te istakao da se ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, dok je Lajčak rekao da EU blisko sarađuje sa SAD po pitanju dijaloga, te da dele zajedničku viziju za Kosovo i region.

Nakon posete Kosovu, Eskobar i Lajčak putuju u Beograd gde će o mogućnostima nastavka dijaloga razgovarati i sa zvaničnicima Srbije.

Dijalog Kosova i Srbije se vodi od 2011. godine, ali je Sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom često kamen spoticanja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RSE

KiMopozicijaLajčakEskobar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva