:

:

TV Most

clock

Jul 30, 2021   9:39

0

83

Optužnica protiv bivšeg kardinala za zlostavljanje tinejdžera

Bivši američki kardinal Teodor Mekarik, koji je ekskomuniciran iz Katoličke crkve nakon što je tokom istrage Vatikana potvrđeno da je seksualno zlostavljao odrasle i decu, optužen je za seksualni napad na tinejdžera na jednoj svadbi 1970-tih godina, pokazuju sudska dokumenta.

Prema dokumentima, u koja je uvid imao dnevnik Boston Gloub, Mekarik se tereti za napad na osobu stariju od 14 godina po tri tačke optužnice.

Prema rečima advokata Mičela Garabedijana, koji zastupa muškarca koji ga je optužio, Mekarik je prvi kardinal u SAD protiv koga je podignuta krivična optužnica za seksualni prestup protiv maloletnog lica.

"Potrebna je ogromna hrabrost da žrtva seksualnog napada istražiteljima prijavi slučaj i da pokrene krivični proces. Treba predstaviti činjenice, primeniti zakon i doneti pravednu presudu", rekao je Garabedijan za AP.

Mekarikov advokat Beri Koburn rekao je za američku agenciju da se "raduje predstavljanju slučaja u sudnici".

Prema izveštaju podnetom sudu, neimenovani muškarac rekao je istražiteljima da je Mekarik bio porodični prijatelj i da je počeo da ga zlostavlja kada je bio dečak.

Dodao je da ga je bivši kardinal neprimereno dodirivao 1974. godine, kada je imao 16 godina, pre nego što mu je rekao da se moli da bi "Bog mogao da mu iskupi grehove".

Mekarik, koji trenutno živi u Misuriju, izjasniće se o optužnici 3. septembra u Masačusetsu.

Papa Franja je 2019. godine doneo odluku o ekskomunikaciji 91-godišnjeg Mekarika, nakon što su tokom istrage potvrđene višedecenijske glasine da je seksualni predator.

Taj slučaj je doveo u pitanje kredibilitet crkve s obzirom na to da je Vatikan još 1999. godine imao izveštaje uticajnih kardinala o Mekarikovom problematičnom ponašanja.

Uprkos tome, Mekarik je postao uticajni kardinal i izaslanik "meke diplomatije" Vatikana.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva