:

:

TV Most

clock

Oktobar 06, 2023   10:26

0

143

Orlić sa predsednikom Azerbejdžana u okviru zvanične posete Bakuu

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić boravi u zvaničnoj poseti Bakuu, koju je započeo sastankom i razgovorom sa predsednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim.

 

Orlić je zahvalio predsedniku Alijevu na značaju koji pridaje sveobuhvatnim bilateralnim vezama sa Srbijom i preneo pozdrave predsednika R. Srbije Aleksandra Vučića. Naglasio je da su odnosi Srbije i Azerbejdžana na istorijski najvišem nivou, zasnovani na uzajamnom poštovanju, razumevanju i međusobnoj podršci.

Predsednik Skupštine je potvrdio posvećenost Srbije sprovođenju Zajedničke izjave dvojice predsednika, u kojoj se, između ostalog, ističe značaj razmena poseta i saradnje na parlamentarnom nivou, u cilju dodatnog učvršćivanja prijateljstva i jačanja obostrano korisne saradnje između dve zemlje.

Sagovornici su potvrdili da Srbija i Azerbejdžan, jednoglasno i principijelno, poštuju međunarodno javno pravo, principe UN i pružaju uzajamnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Predsednik Orlić preneo je zahvalnost Azerbejdžanu na čvrstoj odluci o nepriznavanju tzv. „Kosova“ i podršci Srbiji, koja je naročito pokazana pred Savetom Evrope. „Ovakav stav smatramo dokazom čvrstog prijateljstva“, rekao je Orlić. Predsednika Alijeva je izvestio o izuzetno teškoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, za koju je, kako je naglasio, isključivi krivac Aljbin Kurti, kao i o njegovoj užasnoj kampanji etničkog čišćenja srpskog naroda. Poručio je da naša zemlja ostaje opredeljena za dalji razvoj i postizanje novih rezultata u sferama ekonomije, infrastrukture, investicija, kao i za saradnju sa svojim prijateljima iz Azerbejdžana.

Predsednik Alijev je tokom sastanka naglasio da se, zahvaljujući izgrađenom prijateljstvu sa predsednikom R. Srbije Aleksandrom Vučićem, koje prate predstavnici obe države i građani Srbije i Azerbejdžana, konstantno razvijaju i unapređuju partnerstvo i odnosi između dve zemlje. Takođe, poručio je da će zvanična poseta predsednika Skupštine Srbije dodatno ojačati uspostavljene bilateralne veze, i istakao značaj nastavka saradnje Srbije i Azerbejdžana, kako na nivou dvojice predsednika, tako i na nivou dve vlade i dva parlamenta.

Alijev je još jednom potvrdio da će se čvrsta podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu R. Srbije nastaviti i u budućnosti, kao i da će Azerbejdžan stajati uz našu zemlju i zastupati njene interese i u međunarodnim forumima i organizacijama. „Računajte na Azerbejdžan, jer smo uvek uz svoje prijatelje i na strani pravde“, rekao je Alijev.

Tokom sastanka predsednika Alijeva i Orlića bilo je reči o konkretnim koracima za jačanje saradnje i iskazana je obostrana spremnost da se po svim pitanjima od značaja za dve zemlje i dva naroda nastave razgovori i intenzivan zajednički rad.

Na sastancima dr Orlića tokom boravka u Bakuu prisustvuju i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa R. Azerbejdžan Dušan Marić, kao i ambasador R. Srbije u R. Azerbejdžan Dragan Vladisavljević.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Vladimir OrlićIlham AlijevAzerbejdžan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva