:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2022   21:09

0

155

Osam sati protesta veterana u Prištini, sutra sastanak sa Kurtijem

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u nastavku sednice kosovske Skupštine predložio da se sa veteranima Oslobodilačke vojske Kosova, koji su upali u dvorište Skupštine, sastane u petak.

Dodao je da će u tom slučaju otkazati učešće na Prespanskom forumu za dijalog, koji se održava u Ohridu (Severna Makedonija).

Pozvao je sve da ne blokiraju rad Skupštine.

Istakao je da njegova Vlada izdvaja oko 120 miliona evra za ratne kategorije društva, te napomenuo da je ta suma mnogo veća od one koja se izdvaja za bezbednost zemlje.

“Ne verujem da se razlikujemo oko poštovanja i zahvalnosti prema ratnim veteranima OVK, možda se razlikujemo oko njihovog broja”, rekao je Kurti.

“Procenjuje se da je bilo više od 60.000 učesnika u oslobodilačkom ratu, ali je broj veterana uvećan”, zaključio je Kurti.

Kosovski premijer je i ranije izjavljivao da na Kosovu ima njaviše 20.000 ratnih veterana.

Sednica Skupštine Kosova je prethodno privremeno prekinuta nakon što su veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) upali u dvorište ove zgrade nezadovoljni jer nisu uključeni u Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, koji su poslanici usvojili u načelu 14. juna. Protest je trajao osam sati.

Ispred ulaznih vrata Skupštine sada su raspoređene specijalne policijske snage.

“Ovim poslanicima koji krše zakone, koji krše Ustav, nije mesto ovde”, rekao je vršilac dužnosti predsednika Udruženja ratnih veterana OVK-a Faton Kljinaku.

Zatražio da je da se taj Nacrt zakona povuče, najavljujući u suprotnom proteste.

“Mogu slobodno da vam kažem da ćemo kada ovi (poslanici) budu na sednicama, i mi biti ovde,” rekao je on.

Okupljeni uzvikuju “Želimo svoja prava” i “Želimo odgovor”.

Izvor: Radio Mitrovica sever/Radio Slobodna Evropa

KiMveterani OVKprotestKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva