:

:

TV Most

clock

Januar 31, 2024   12:36

0

120

Osmani o ukidanju dinara: Trenutno razgovaramo o brojnim opcijama, odgovor u naredna dva dana

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da se razgovara o “brojnim opcijama” u vezi sa odlukom Centralne banke Kosova, kojom se od sutra zabranjuje upotreba srpskog dinara.

Osmani je rekla da će u naredna dva dana uslediti odgovor, kao i da će izaći sa izjavama za javnost, prenosi Gazeta Ekspres.

“Zalažem se za punu implementaciju, ne samo na papiru. A svi znaju da nam je za punu implementaciju potrebna i podrška naših saveznika, da bismo imali stabilnost. Dakle, oboje se može uraditi. Uverena sam da jedno ne isključuje drugo. I Ustav i naši saveznici mogu biti sačuvani“ rekla je Osmani.

Ona je dodala da o ovoj temi juče nije bilo razgovora sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

„Sada, što se ovog pitanja tiče, član 11 Ustava zahteva da Kosovo ima samo jednu valutu u opticaju i upotrebi. Nažalost, to do sada nije sprovedeno. CBK je uradila svoj posao. Što se tiče implementacije u praksi, razgovara se o brojnim opcijama koje bi s jedne strane poštovale član 11 Ustava, ali će sa druge strane ostaviti vremena građanima da budu informisani i njihov transfer, recimo, na nove račune itd., kako bi se to sprovelo bez problema i uz punu podršku savezničkih zemalja, jer kao što znate za svako pitanje koje se odnosi na sever Kosova, sa proširenje suvereniteta i bezbednosti naše države, kad god imamo svoje saveznike pored sebe, onda se ovi izazovi prevazilaze i ostvaruje se zaštita našeg ustava u celini“ navela je Osmani.

Izvor: Radio Mitrovica sever

OsmaniKiMCBKplatni prometdinar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva