:

:

TV Most

Foto: Iks / Vjosa Osmani

clock

Oktobar 23, 2023   23:15

0

96

Osmani traži "stratešku jasnoću" od međunarodne zajednice i mere protiv Srbije

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani zatražila je danas, govoreći na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da međunarodna zajednica pokaže "stratešku jasnoću" povodom situacije na Kosovu i Metohiji i uvede "jasne mere protiv srpskog rukovodstva".

Dodala je da od Srbije treba tražiti da sarađuje u istrazi o dešavanjima u Banjskoj i da isporuči odgovorne za napad na kosovsku policiju, kao i da je potrebno pojačati bezbednost na administrativnoj liniji, rekavši da bi takve mere bile "vid odvraćanja", kao i da bi obezbedile mir na Zapadnom Balkanu i u celoj Evropi.

Ona je od međunarodne zajednice za tzv. Kosovo zatražila i "bezbednosne garancije u okviru evroatlantskog bezbednoskog okvira".

Govoreći o dešavanjima u Banjskoj 24. septembra, Osmanijeva je rekla da je Kosovo bilo žrtva "akta agresije" i, istovremeno, optužila da Beograd finansira, obučava, naoružava i pruža političku podršku "paravojnim formacijama i terorističkim grupama".

"Ono što se desilo 24. septembra nije bio napad samo na Kosovo, već plan da se destabilizuje ceo Zapadni Balkan", navela je predsednica privremenih institucija, dodavši da je odgovor međunarodne zajednice bio jedinstven u osudi napada na pripadnike  kosovske policije.

Osmani je optužila Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića da kriju "prave namere", rekavši da Srbija želi "više teritorije" i da je to zabrinjavajuće.

Tokom govora pred Savetom bezbednosti UN, predsednica privremenih institucija nije direktno pomenula Zajednicu srpskih opština na čijem formiranju insistiraju i Beograd i međunarodna zajednica, ali je rekla da je Priština spremna da "učini još više za srpsku zajednicu na Kosovu".

"Međutim, nećemo dati Srbiji instrumente putem kojih bi uništila živote Srba koji žive na Kosovu i pokušala da potkopa naš suverenitet i teritorijalni integritet", poručila je Osmanijeva.

Izvor: T a n j u g

Vjosa OsmaniSB UNKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva