:

:

TV Most

clock

April 12, 2022   21:08

0

169

Oštećena ograda pravoslavne crkve u selu Brod kod Štrpca

U selu Brod kod Štrpca oštećena je ograda dvorišta crkve Svetih Petra i Pavla, obnovljena pre godinu dana, kako bi se svetinja sačuvala od nedobronamernih posetilaca, potvrdio je RTS-u paroh Sirinićki, protojerej savrofor Siniša Milenković.

Sveštenik Siniša Milenković navodi da su u toku jučerašnjeg dana nepoznati počinioci namerno oštetili žičanu ogradu oko hrama koju je crkva uz pomoć OEBS-a postavila.

Crkva je, prema rečima sveštenika, gotovo svake godine meta napada i u više navrata je skrnavljena.

Povodom rušenja ograde reagovali su i iz opštinskog rukovodstva u Štrpcu, navodeći da, iako šteta nije velika, zabrinutost kod građana je sve veća.

"Verski objekti Srpske pravoslavne crkve su česta meta napada i svaki ovakav napad ukazuje na povećan stepen ugroženosti srpske verske i kulturne baštine, kao i agresivnu kampanju zloupotrebe kulture i srpskog i verskog nasleđa, te najoštrije osuđujemo ovakav vid pritiska i zahtevamo od nadležnih organa da počinioce u najkraćem roku privedu i sankcionišu", navodi se u saopštenju predsednika opštine Štrpce Dalibora Jevtića.

Na crkvi su prošle godine obijena vrata, a lokalni sveštenik je na crkvi uočio i grafite OVK.

Iz Eparhije raško-prizrenske su tada izrazili zabrinutost zbog "toga još jednog u nizu vandalskih napada na srpske hramove na Kosovu i Metohiji".

Ranijih godina su na crkvi lomili i krstove, naveo je paroh Sirinićki Siniša Milenković.

U selu Brod nema srpskog stanovništva.

Izvor: RTS

BrodŠtrpcecrkva

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva