:

:

TV Most

SAD

clock

Oktobar 08, 2020   8:34

0

166

Oštra potpredsednička debata u Americi, pandemija glavna tema

Potpredsednički kandidati Majk Pens i Kamala Haris debatovali su noćas u Solt Lejk Sitiju uz međusobne optužbe i pregrada od pleksiglasa.

Druga u nizu od četiri predviđene debate i jedina između kandidata za potpredsednika SAD održana je sinoć u glavnom gradu države Juta, Solt Lejk Sitiju između aktuelnog potpredsednika Majka Pensa i kandidatkinje za tu funkciju sa strane Demokrata senatorke Kamale Haris.

Oboje su poznati kao vešti u debatama, Pens je uvek dobro i lojalno zastupao pozicije predsednika Trampa dok je Kamala Haris jedan od najtvrđih ispitivača u komisijama Senata.

Moderator je bila Suzan Pejdž, šefica vašingtonskog biroa Juesej tudeja.

Senatorka Haris optužila je Pensa i Trampa da vode najgoru administraciju u istoriji SAD i da su od američke javnosti svesno krili razmere opasnosti od koronavirusa što je imalo katastrofalne posledice.

Pens je to odbacio i upitao senatorku da li je spremna da se vakciniše protiv kovida, a na njen odgovor da ne bi primila vakcinu koju odobri Tramp bez potvrde medicinske struke, Pens je poentirao rekaviši da ona urušava poverenje javnosti u vakcinu samo zato što će se ona pojaviti tokom Trampovog predsednikovanja.

Kamala Haris insistirala je da na prethodnoj debati Tramp nije osudio radikalne desničarske organizacije belaca u SAD, na šta je Pens parirao tvrdnjom da su Afro-amerikanci i latinosi bili češće i oštrije kažnjavani za manje prekršaje od belaca dok je ona bila tužilac u Kaliforniji.

Raspravljalo se o tome koliko poreza je platio Tramp, da li je Džo Bajden bio promoter Kine u SAD i da li je Tramp prigrlio diktatore širom sveta.

Debata je imala oštre tonove, ali je generalno bila daleko pristojnija nego prošlonedeljni duel predsedničkih kandidata.

Prvi put učesnici debate bili su podeljeni pregradama od pleksiglasa i sedeli su za razdvojenim stolovima, što je slalo poruku o ozbiljnosti pandemije i njenim posledicama na SAD.

Inače, predsednik Tramp i njegova supruga Melanija, kao i desetak saradnika pozitivni su na koronavirus, a predsednik je zbog toga  proveo vikend u bolnici.

Izašao je u ponedeljak, a mnogi misle da je to uradio mimo saveta lekara, zbog kampanje koja ja u samom finišu.

On i bivši potpredsednik Bajden trebalo bi ponovo da se sretnu u debati sledećeg četvrtka, u Majamiju, što je neizvesno jer je Bajdenov tim poručio da njihov kandidat neće doći na debatu ukoliko predsednik i dalje bude zaražen.

Tramp (74) i Bajden (77) dva su najstarija kandidata u istoriji SAD.

Izbori se održavaju 3. novembra.

Izvor: RTS, Bi Bi Si,Gardijan

SADdebataPensHaris
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva