:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 22, 2019   10:58

0

102

Otvorena još jedna vrata za prijateljstvo Srbije i Japana

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je ustoličenju japanskog cara Naruhita u Tokiju, među vladarima i šefovima država i vlada iz više od 170 zemalja.

Po završetku ceremonije, Brnabićeva je novinarima prenela da je u Tokiju izražena zahvalnost što se Srbija na nivou predsednika vlade pojavila na krunisanju japanskog cara i da je to mnogo značilo domaćinima, jer, kako je rekla, pokazuje koliko Srbija želi da ulaže u partnerstvo sa Japanom.

Ona je prenela utisak da je ceremonija izgledala impresivno i potpuno drugačije od bilo čega što se može videti u Evropi.

"Sigurno je da ćemo imati rezultate iz ove posete", dodala je Ana Brnabić.

Premijerka je dodala i da je na nju veliki utisak ostavilo to što se pokazalo koliko je tradicija važna za jednu zemlju i koliko određuje identitet zemlje.

"Drago mi je da se Srbija, naša vlada i predsednik ponovo vraćaju svojoj tradiciji. Tradicija jeste identitet i jačina jedne zemlje, a promene koje sprovodimo jesu ono što će određivati našu budućnost", rekla je Brnabić.

Dodala je da joj se čini da je u Srbiji prethodnih nekoliko decenija zaboravljeno na tradiciju, da je njene građane čak možda bilo malo i sramota, i istakla da je važno poštovati tradiciju, pretke, zastavu, grb, istoriju...

"Drago mi je što sam ovde bila, predstavljala Srbiju i, nadam se, otvorila još jedna vrata za japansko-srpsko prijateljstvo", naglasila je Brnabićeva.

Premijerka Srbije će kasnije danas prisustvovati i svečanoj carskoj večeri, gde će, kako je istakla, imati priliku da upozna cara Naruhita, ali i da se još jednom zahvali na ogromnoj podršci Japana Srbiji.

Ana Brnabić podsetila je da je Japan od 2000. godine Srbiji uputio donacije vredne više od 500 miliona evra.

"To je izuzetno značajno i velika je zahvalnost moja i svih građana za to što je Japan bio uz nas kada nam je bilo najpotrebnije", istakla je Brnabićeva.

Ona je navela da je u parlamentarna grupa prijateljstva i Društvo prijateljstva između Srbije i Japana, u toj zemlji osnovano pre oko 25 godina, upravo kada je, kaže, Srbiji bilo najteže, kada je bila u izolaciji i kada je tek trebalo da "krene" u ekonomski rast i razvoj.

Tada su se okupili bivši ambasador Japana u Srbiji i još nekoliko parlamentaraca i biznismena, i osnovali društvo, što, podvukla je, pokazuje koliko je Japan vodio računa o interesima Srbije.

Dodala je da građani Srbije nikada ne zaboravljaju kada im se neko nađe u trenucima kada im je to najpotrebnije.

U tom smislu, podsetila je da je Srbija bila jedina zemlja iz Evrope koja je Japanu uputila novčanu pomoć, kada su tu zemlju pogodile poslednje velike poplave.

"Premijer Šinzo Abe je uputio zahvalnost i predsedniku Srbije, i meni i celoj zemlji i to su stvari koje determinišu odnose za sve generacije posle nas", rekla je Brnabićeva.

Japanski car Naruhito preuzeo je zvanično tron na ceremoniji održanoj u carskoj palati u Tokiju.

Izvor: Танјуг

BrnabićNaruhitoAbeJapanSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva