:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 19, 2015   22:47

0

165

Otvoreni 23. Dani srpskog duhovnog preobraženja

Manifestaciju je na Trgu despota Stefana Lazarevića, u centru Despotovca, svečano otvorio član Programskog saveta prof. dr Mirko Miletić.

Manifestacija je počela intoniranjem državne himne i nastupom Akademskog hora AKUD "Branko Krsmanović" koji je izveo Drugu rukovet Stevana Stojanovića Mokranjca.

Svečanom otvaranju prisustovao je generalni sekretar u Kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Nedeljko Tenjović, savetnik predsednika RepublikeStanislava Pak Stanković, ličnosti iz kulturnog, privrednog i javnog života Srbije, predsednici opština Pomoravskog okruga...

Pozdravljajući goste, publiku i učesnike programa, predsednik opštine Dejan Nenadović je rekao: "Opet nas je okupilo preobražensko veče u despotovm gradu, na despotovom trgu, pored njegovog spomenika".

"To što je nad ovim delom Srbije nadvijen oreol večne svetlosti svetog despota Stefana Lazarevića, čak i u onim vremenima kada se mislilo da te svetlosti nema, izvestan je razlog trajanja ove manifestacije, kao i zemlje i naroda kome pripada i čije ime u svom nazivu nosi", rekao je Nenadović.

On je potsetio da "Dani srpskog duhovnog preobraženja treću deceniju slave umetnost, kulturnu, nauku, nacionalno dostojanstvo i sve najvrednije vezano za srpsko ime".

Dani srpskog duhovnog preobraženja "svojim sadržajem i programom predstavljaju blistav primer na mapi kulturnih manifestacija u Srbiji", ocenio je on.

"Pored programa vrhunskog umetničkog sadržaja, Dane srpskog duhovnog preobraženja, posebno izdvaja naučni skup koji pod svojim okriljem svakog avgusta, godinama unazad u Despotovcu sabire najveća domaća imena, a neretko i strana humanističkih nauka. Stotine naučnih radova sabranih u zbornike ponos su sa nacionalnim značajem u izdavaštvu naučne literature", rekao je Nanadović.

Despot i njegova Manasija nadživeli su vreme despotovog života i nastanka ovog svetog hrama, premostili vremena ropstva, poraza, ratova, muka i svakojakih nevolja. Šest vekova je prošlo od tada, a sve vezano za ime despotovo sija nesmanjenim sjajem i svetlošću. Zato što je mudro, produhovljeno, ponizno pred Bogom i dobronamerno prema ljudima. Ne prestaje nam ništa drugo osim da nastavimo tim putem, zaključio je Nenadović sa željom da "ova manifestacija traje još dugo, da širi svoju misiju, da okuplja sve većui broj ljudi".

Tokom trajanja manifestacije Despotovčani i njihovi gosti videće nekoliko likovnih izložbi, koncerata zabvane i rok muzike, pozorišnih prestava, opreskih arija, književnih večeri, večeri folklora... a središnji događa je i naučni skup na temu "Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva