:

:

TV Most

clock

Avgust 30, 2022   13:02

0

171

Pahor: Moramo da uverimo Srbiju da jača svoju političku volju za evropskom perspektivom

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je na Bledskom forumu da što duže bude trajao proces proširenja EU, te zemlje biće više podložne ruskim aspiracijama ili barem rastućem uticaju Rusije.

Na novu blokovsku podelu u Evropi i rizik nestabilnosti za zemlje Balkana zbog rata u Ukrajini, upozorava Borut Pahor, predsednik Slovenije koja je domaćin Bledskog foruma.

"Što duže bude trajao proces proširenja Unije, te zemlje biće više podložne ruskim aspiracijama ili barem rastućem uticaju Rusije. Zbog toga se Slovenija zalaže godinama za brzu i odlučnu politiku Unije oko proširenja na Zapadni Balkan. Mislim da Srbija ima odlučujuću ulogu kada je reč o podelama u Evropi koje se reflektuju na Zapadni Balkan, tu mislim na tradiconalne bezbednosne, političke, ekonomske, kulturne i emocionalne veze sa Rusijom", kaže Pahor.

Voleo bi, kako kaže, da srpska politika pomogne da ceo Zapadni Balkan ostane na evropskom putu, ali je to složeno pitanje i tako se mora i tretirati.

"Srbija bi verovatno bila spremna da rizikuje prekid veze sa Rusijom samo ako dobije čvrsta uveravanja o svom mestu u Uniji, ali nije sigurna u to. Moramo učiniti sve što možemo da našim akcijama uverimo Srbiju da jača svoju političku volju za evropskom perspektivom", kaže Borut Pahor.

Bler: Rat u Ukrajini ujedinio Evropu

Rat u Ukrajini ujedinio je Evropu, kazao je Bledskom strateškom forumu Toni Bler, izvršni predsednik Instituta za globalne promene i nekadašnji premijer Velike Britanije, ukazujući na to da da Ukrajini treba dati sve što joj treba kako bi se izborila sa ruskom agresijom.

"Taj čin agresije je šokantan, ali je ujedinio Evropu i Evropa cće se držati zajedno. U ovom slučaju uključujem i Britaniju kao deo Evrope. Držaćemo se zajedno i ta agresija neće uspeti", kazao je Bler.

Dodao je da Ukrajini treba dati sve što joj treba - novac, oružje da može da se brani.

Rekao je i da konflikt u Ukrajini predstavlja veliki pritisak na Rusiju iz koje su od početka konflikta otišli milioni ljudi.

Izvor: T a n j u g, RTS

Borut PahorSrbijaEUBledski forum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva