:

:

TV Most

clock

Novembar 02, 2022   16:44

0

207

Panović: Srbija pokazala čvrst stav

Podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije je dokaz da Srbija neće biti inferiorna u dramatizaciji krize s registarskim tablicama, izjavio je danas programski direktor Demostata Zoran Panović i dodao da je predsednik Aleksandar Vučić u "psihološkoj igri oko tablica" pokazao čvrst stav, te da se nada da neće doći do eskalacije krize.

"Ako se setimo avgusta ove godine, kada je isto bilo tenzija oko tablica, tada je Vučić izjavio da nije dozvolio određenim vojnim atašeima da uđu u neke kasarne u Srbiji", podsetio je Panović na sličnu reakciju predsednika Vučića pre nekoliko meseci.

Na pitanje da li će nova vlada imati snage da se nosi sa ovim, ali i drugim izazovima kako političkim tako i ekonomskim, Panović odgovara da je nova vlada pravljena da bude privremena, da ne iritira ni istok ni zapad i da sprovodi politiku predsednika Vučića.

"Sami članovi vlade i premijerka Ana Brnabić naglašavaju da će biti transmisija politike predsednika Vučića koji je ovde očigledno najveći politički autoritet. Mislim da će biti jedna apsolutna koordinacija u smislu da će vlada samo izvršavati tu politiku", ocenjuje Panović.

Takođe, navodi da nema ministara koji prave simboliku prema određenim geopolitičkim orijentacijama Srbije i da je po tom pitanju neutralna.

"Neko će reći tu je Ivica Dačić proruski, ali ja mislim da je on u političkom pragmatizmu najbolje prorusko rešenje za prozapadnu vladu i da njegovu rusofiliju iz izborne kampanje treba shvatiti vrlo uslovno", tvrdi Panović.

On konstatuje da je Dačić pragmatičan i elestičan političar, uhodan u saradnji sa Vučićem, kome daje ono što mu, kaže, u ovom trenutku najviše treba - racionalizacije spoljne politike Srbije.

Što se tiče opozicije, ona za sada, smatra Panović, dobro koristi svoje vreme u parlamentu da se promoviše, a ima dovoljno razloga da napada vladu.

On smatra da, ipak, treba da se nađe neka vrsta strateškog društvenog kompromisa oko glavnih tema kao što je Kosovo i da tu ne bi smelo da bude stranačkih polarizacija.

"Trebalo bi postići neku vrstu dvotrećinskog društvenog koncenzusa, nadam se. To opet mora uraditi, pre svega, predsednik Vučić time što će se pomeriti u političkom spektru Srbije ka centru", kaže programski direktor Demostata.

Misli da nije moguća saradnja između opozicije koja se podelila na proevropsku i desničarsku, osim, eventualno u tehničkim pitanjima.

"To je teško izvodljivo. Desna opozicija je proputinovski orijentisana. Mislim da Vučić nema više monopol nad desničarima, ali verovatno i dalje ima kontrolni paket akcija", poručuje Panović.

Dodaje da i proevropska i desničarska opozicija imaju problem da se konstituišu u jednu veliku partiju koja bi bila realna pretnja Vučiću.

"Ako bi Srbija odlučnije krenula ka zapadu, prirodni saveznik Vučića je proevropska opozicija, a da li će tu moći da se napravi koncenzus, videćemo", kaže Panović.

S obzirom da je vlada privremena, on očekuje rekonfiguraciju političke scene na narednim izborima, pre svega pravljenjem Srpskog bloka, koje je najavio Vučić.

Panović smatra da time neće nestati Srspka napredna stranka niti da će biti rebrendirana, niti da će se praviti Putinova Jedinstvena Srbija na srpski način.

"Mislim da će ta nova Vučićeva koalicija biti usmerena više ka političkom centru. To ne mora da znači novu koaliciju već glasanje za neke državne poteze po pojedinim pitanjima, bez neke zvanične koalicije. Po mnogim drugim pitanjima, neke od tih partija će ostati opozicija", smatra Panović.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Zoran PanovićVojska Srbijedronoviadministrativna linija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva