:

:

TV Most

clock

April 06, 2023   13:15

0

160

Pantić-Pilja: Ramino rušenje Martijevog izveštaja u SE neće proći, to bi bio neviđeni skandal

Šef stalne delegacije Narodne skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić-Pilja kaže za Kosovo onlajn da neće proći pokušaji albanskog premijer Edija Rame da u ovoj organizaciji opovrgne izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, i dodaje da bi tako nešto bio "neviđeni skandal".

Pantić-Pilja smatra da akcija zvanične Tirane da podnese Savetu Evrope novu rezoluciju kojom bi se osporila rezolucija SE usvojena na osnovu Martijevog izveštaja, ima političku konotaciju.

"To je povezano sa početkom suđenja u Hagu vođama tzv. OVK i ima za cilj da se vrši svojevrstan pritisak. Edi Rama je ovako nešto i najavio kada se obraćao PS SE u oktobru prošle godine. To je tada naišlo na veliko negodovanje u plenumu od strane poslanika koji su se pozivali i na poslovnik o rada, a javio se i šef švajcarske delegacije, s obzirom da je Dik Marti iz Švajcarske. Zaista bi bio svojevrstan presedan da se takva neka inicijativa uopšte nađe na dnevnom redu", kaže Pantić-Pilja.

Ona naglašava da nije neki veliki problem da se skupe potpisi za neku inicijativu i kaže da je potrebno 20 potpisa poslanika iz pet zemalja i dve političke grupe kako bi se ona našla na dnevnom redu Bira PS SE.

"Biro zaseda 24. aprila kada i počnje zasedanje skupštine i iskreno sam uverena da to na Birou neće proći. Stvarno bi bio skandal da se ospori izveštaj Dika Martija koji je PS SE usvojila sa 169 glasova poslanika. To nije usvojeno u srpskom nacionalnom parlamentu, to je usvojeno u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i za to je glasalo 47 zemalja. To bi zaista bio svojevrstan skandal da zemlje koje su glasale za taj izveštaj kažu 'pa sad to ne važi'. Koliko znam, tako nešto se nikada nije desilo", navodi naša sagovornica. 

Pantić-Pilja smatra da zvanična Tirana, nažalost, verovatno neće odustati od pokušaja da pokrene inicijativu osporavanja Martijevog izveštaja iako je to, smatra, unapred osuđeno na neuspeh.

"Zarad političkih poena i zbog toga što će se o tome govoriti u javnosti i svojevrsnih pritisaka, verujem da će oni i dalje da 'mašu time'. Ali zaista mislim da to ne može da prođe Biro i da se nađe na plenumu da se izvrši revizija jedne odluke koju je donela Parlamentarna skupština SE. Kada bi se tako nešto desilo, što ne verujem, onda ne vidim ni poentu poštovanja bilo kojih odluka i preporuka i rezolucija PS SE. Navikli smo na duple standarde i licemerstvo kada je reč o Srbiji, ali ovo ipak nije rezolucija koju su predložili Srbi nego Dik Marti, koji je bio član švajcarske delegacije i predsednik Komiteta za pravna pitanja. Tako da je to tada bilo nadnacionalno pitanje", kaže Pantić-Pilja. 

Izvor: Kosovo online; Foto; Dnevnik

KiMBiljana Pantić PiljaDik MartiEdi RamaSavet Evrope
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva