:

:

TV Most

clock

Februar 16, 2021   15:28

0

184

Parastosom u Lapljem Selu obeleženo 20 godina od zločina u Livadicama

Dvadeseta godišnjica od napada na autobus Niš Ekspresa u Livadicama kod Podujeva obeležena je parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu. U napadu na autobus poginulo je 12 Srba od kojih je najmlađa žrtva dvogodišnji Danilo Cokić. Jedini osumnjičeni za ovaj napad bio je Albanac Florim Ejupi, koji je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

 

Sa raseljenim Srbima u autobusu “Niš ekspresa”, tog 16.februara 2001.godine, bila je i Zlatka Stakić sa suprugom Veljkom.

”Mog supruga Veljka eksplozija je odbacila u njive čak 15 metara. Ja sam pala u rupi koja je nastala od eksplozije. Bila sam svesna svega”, rekla je za RTV Gračanica Zlatka Stakić iz Štimlja.

Zlatkin suprug Veljko, koji je nakon dva meseca podlegao zadobijenim povredama bio je dvanaesta žrtva zločina u livadicama. Za preživele i porodice stradalih, i nakon dvadeset godina sve je isto.

Jelena, sestra stradale Mirjane Dragović, kao i Gorica Šćepanović koja je bila povređena, ne zaboravljaju dan kada su im se životi promenili.

“Još uvek pamtim svaki detalj, ne želim da zaboravim taj strašan događaj, jer kada bismo mi koji smo nekoga izgubili i koji smo samim tim žrtve zaboravili, ko bi se onda sećao”, kazala je Jelena Stojanović iz Lapljeg Sela, sestra nastradale Mirjane Dragović.

“Promenili su se naši životi, životi ljudi koji su izgubili svoje najmilije u tom autobusu. Jedan trenutak nam promeni čitav život. Naučili smo da živimo sa tim, ali je teško prihvatiti činjenicu da slučaj još uvek nije rasvetljen”, kazala je Gorica Šćepanović.

Za zločin ubistvo dvanaest i ranjavanje četrdeset troje, ne samo da niko nije odgovarao, već je malo toga urađeno i na rasvetljavanju zločina podseća i gradonačelnik opštine Gračanice Srđan Popović, koji je takođe bio putnik u jednom od autobusa.

“Niko nije optužen za ovaj zločin, nažalost pravda je i dalje nedostižna na prostoru Kosova i Metohije.

Međunarodna zajednica ne radi ništa povodom ovog, kao ni povodom drugih zločina. Mi nećemo odustati od pravde, naša je obaveza da ne zaboravimo ni jednu žrtvu na Kosovu i Metohiji”, poručio je sa parastosa u Lapljem Selu predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović.

Povodom zločina u Livadicama, na lokalnom groblju u Lapljem Selu, položeno je cveće na grobu stradale Mirjane Dragović, a u crkvi Svete Petke održano je opelo stradalima u autobusu “Niš Ekspresa”.

Izvor: RTV Gračanica

Laplje seloparastosLivadiceautobus Niš ekspres
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva