:

:

TV Most

clock

Oktobar 12, 2023   9:41

0

149

Pesnička nagrada „Lazar Vučković“ dodeljena istaknutom pesniku Peri Zubcu

U velikoj sali Doma kulture u Gračanici održana je svečana dodela nagrade „Lazar Vučković“ koja je upotpunjena čitanjem pesama naših istaknutih pesnika, kao i muzičko poetskim nastupom pesnika Pere Zubca i njegovog sina Miloša.

Ljubitelji poezije imali su prilike da uživaju u divnim stihovima pesnika, učesnika ovogodišnje manifestacije „Lazar Vučković“, kao i u pravom poetskom spektaklu. Među  sjajnim pesnicima  koji pohode  ovogodišnje pesničke susrete „Lazar Vučković“, su Milan Mihajlović, Milutin Đuričković, Bratislav Milanović, Vladan Rakić, Dragomir Kostić, Žarko Milenković, Živojin Rakočević i drugi. Rada Komazec, direktorka NIJP Panorama istakla je na samom otvaranju ove večeri da je Lazar Vučković izmenio duh i estetiku tadašnje poezije i da je za njega pesma bila beskrajna i neuništiva.

"Potiskivanje srpskog pisma, jezika i kulture traje i danas, a upravo Srbi sa Kosova i Metohije priložili su na oltar civilizacije brojna i raznovrsna velika dela u kulturi i umetnosti. Kosovo i Metohija je poetska i kulturna postojbina srpskog naroda", istakla je Komazec.

Nagrada za najlepšu poeziju, objavljenu u časopisu Stremljenja u toku 2023. godine dodeljena je istaknutom pesniku Peri Zubcu za ciklus pesama „Nešto malo sete“ koji se sastoji iz rodoljubivih i ljubavnih stihova.

Pesnički susreti „Lazar Vučković“ održavaju se od 1969. godine u znak sećanja na prerano preminulog pesnika Lazara Vučkovića, koji se 1966. godine utopio u Ohridskom jezeru (zajedno sa pesnikom Blažom Šćepanovićem) prilikom učešća na „Struškim večerima poezije“.  Od 1970. se na ovim susretima dodeljuje nagrada „Lazar Vučković“ za najbolju poeziju  objavljenu u časopisu „Stremljenja“.

Otvaranje ovogodišnjih  susreta  održano je u Gornjem Selu. 

Pesnički karavan obilazi i Kosovsko Pomoravlje , gde će pesnici kazivati stihove učenicima osnovne škole u Cernici. U okviru večeri poetsko-muzički program  izveo je pesnik „Mostarskih kiša“ Pero Zubac u pratnji Miloša Zupca.

Organizator Pesničkih susreta „Lazar Vučković“ je NIJP „Panorama-Jedinstvo“.

Izvor: RTV Gračanica; Foto: RTV Gračanica

KiMGračanicaPesnički susreti Lazar Vučković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva