:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2024   15:42

0

108

Petković informisao Anke Konrad o položaju Srba na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, Anke Konrad, koju je informisao o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, istakavši da Priština nizom jednostranih akata kontinuirano ugrožava godinama građenu stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva u pokrajini. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da su Beograd i srpski narod na KiM veoma zabrinuti zbog najave Prištine da će od 1. februara prekinuti platni promet sa centralnom Srbijom i zabraniti dinar kao sredstvo plaćanja. Petković je podvukao da bez finansijske podrške koja stiže iz Beograda, srpski narod ne može da opstane na Kosovu i Metohiji i da je sada potpuno ogoljena namera Aljbina Kurtija da protera sve Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta u pokrajini.

Petković je ukazao da se radi o jednoj od najtežih odluka donetih do sada od strane premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koja za cilj ima egzodus Srba, dodavši da će se Beograd snažno i odlučno suprotstaviti gaženju ljudskih prava našeg naroda.

Petković je podsetio da su Priština i lokalne vlasti opstruirali proces za potpisivanje peticije za smenu nelegitimnih i nelegalnih gradonačelnika na severu KiM, što je još jedan vid pritiska na srpski narod, koji vodi  u pravcu destabilizacije na terenu, ali i u regionu. Bez obzira na pritiske, srpski narod je pokazao jedinstvo i snagu i masovno se odazvao pozivu Beograda za potpisivanje peticije.

Po rečima Petkovića kršenje ljudskih prava se ogleda i u činjenici  da građani Kosova i Metohije koji poseduju srpske pasoše, izdate od strane Koordinacione uprave u Beogradu, još uvel nemaju odobrenu viznu liberalizaciju, iako je Evropska komisija pokazala razumevanje po ovom pitanju.

Petković  je zaključio da je Beograd svih ovih godina dosledno i iskreno bio opredeljen za dijalog i pronalaženje prostora za srpsko-albansko pomirenje, međutim, činjenica da i pored neodgovornog igranja sa teško uspostavljenim mirom Priština nastavlja sa politikom eskalacije i urušavanja dijaloga, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMPetkovićKonrad
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva