:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 13, 2023   15:27

0

289

Petković: Kurti je zaintersovan samo za sukobe i rat; KFOR da ukoni ROSU sa severa KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković jue na vanrednoj konferenciji za medije rekao da je kosovski premijer Aljbin Kurti pokazao danas svojim postupcima i izjavama da je zainteresovan samo za sukobe i rat.

Petković se danas obraća javnosti nakon eskalacije situacije u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde su pripadnici kosovske policije danas uhapsili Srbina Miluna Milenkovića, nakon čega su se građani okupili na ulicama.

"Uhapšen je Milun Milenković Lune, koga je inače mesecima jurila kosovska policija i pretila hapšenjem, jer je istaknuti borac za nacionalne srpske interese. On nije kriminalac, već istaknuti i medaljama nagrađivani sportista kod koga treniraju mnoga deca. Uhapšen je u frizerskom salonu, koji je okupiran sa osam blindiranih vozila", naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je napravljeno opsadno stanje u Kosovskoj Mitrovici.

"Ogroman broj vozila kosovske policije ušao je iz pravca južnog dela grada i veliki broj pripadnika kosovske policije, koji su bacali suzavac, nišanili slučajne prolaznike“, rekao je Petković.

On je javnosti pokazao „snimak sramote Rosu policije koji na nišanu sa dugim cevima drže slučajne prolaznike".

„To je prava Kurtijeva policija koja na severu služi samo da bi maltretirala srpski narod. Pozivamo KFOR da hitno interveniše, da ukloni policijske snage Rosu sa severa KiM, te okupatore koji napadaju goloruki srpski narod. Sve dok su oni prisutni na severu, neće biti mira za srpski narod “, istakao je Petković.

"Umesto da povuče svoje okupatore sa KiM i umesto da ide u pravcu deeskalacije, najnovijim potezima Kurti dovlači nove snage policije na sever KiM. Kako da idemo u pravcu deeskalacije, ako se Kurti na ovaj način suprotstavlja međunarodnoj zajednici", rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije povodom današnjeg hapšenja Srbina Miluna Milenkovića Luneta u Kosovskoj Mitrovici.

Najavio je da sutra u Beograd dolazi komandant Kfora sa kojim će razgovarati predsednik Vučić i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović.

"Važno je da sačuvamo mir. Međunarodna zajednica poziva na deeskalaciju, on ide ka eskalciji. Srbi pozivaju da se oslobode uhapšeni, Kurti hapsi".

Petković je naveo i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom današnjeg dana više puta razgovarao sa evropskim emisarom za dijalog Miroslavom Lajčakom, ali i brojnim međunarodnim zvaničnicima "kako bi izvršili pritisak na Kurtija i urazumili ga".

Izvor: TV Most

Petar Petković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva