:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2023   14:25

0

157

Petković: Kurti ne samo da krši prava srpskog naroda, već krši i sopstvene propise

Danas su vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem jasno pokazale da ih ne zanima nikakva deeskalacija i normalizacija situacije u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, što je jedan od glavnih zahteva Beograda ali i EU, već da je Kurtijeva namera nastavak terora nad srpskim narodom, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. 

"Upravo u tome leži razlog zbog čega su danas albanski  predstavnici u opštinama u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu odbili da prime obrazloženu građansku inicijativu za smenu lažnih i nelegitimnih gradonačelnika, a koju su građani podneli striktno poštujući administrativno uputstvo koje je izradila sama Priština", ocenio je Petković. 

Petković je naglasio da je, građane koji su u prostorijama opštine Zvečan, u naselju Lipa, pokušali da ovu obrazloženu inicijativu uruče takozvanom predsedavajućem Skupštine opštine, policija ispitivala, pretresala i legitimisala duži vremenski period, sa jasnim ciljem zastrašivanja, ne bi li odustali od svojih zahteva.

"Sve ovo govori u prilog činjenici da Kurti, ne samo da krši sva prava Srba na KiM, već krši i sopstvene propise koje donosi, kada je potrebno dodatno obespraviti i maltretirati srpski narod i južno i severno od Ibra", ocenio je Petković. 

Petković je istakao da je Kurtijev cilj jasan - na vlasti zadržati lažne gradonačelnike i okupacione gaulajtere koji su izabrani mimo volje većinskog srpskog naroda na KiM, sa 13 glasova Srba i 3,5 odsto albanskih glasova sa severa.

"Sa takvim nepostojećim legitimitetom, lažni gradonačelnici donose brojne antisrpske odluke i kaznene mere na uštrb našeg naroda, sa ciljem nastavka terora i progona Srba sa njihovih vekovnih ognjišta, zbog čega se i dalje grčevito drže fotelja kako bi se održali na vlasti mimo svih procedura, osnova i normi", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, "odbijanje Prištine da prihvati zahtev građana za opoziv lažnih gradonačelnika jasno pokazuje da se Kurti sve vreme služio trikovima, u namerama da obmane EU, ali i da zaustavi proces smene nelegitimnih albanskih lokalnih organa vlasti na severu".

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMPetkovićKurtigradonačelniciopoziv
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva