:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Novembar 08, 2023   13:01

0

120

Petković sa Trokazom: Albanskoj strani jedini cilj izazivanje novih tenzija i zaoštravanje situacije na terenu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom Republike Francuske za Zapadni Balkan, Reneom Trokazom, koga je detaljno upoznao sa sitauacijom na Kosovu i Metohiji i ugrožnom bezbednošću srpskog naroda usled nasilnih i jednostranh akata Prištine, kao i tokom dijaloga koji se vodi u Briselu, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na samom početku Petković je istakao da je Priština odbila poziv za dijalog glavnih pregovarača na tehničkom nivou, koji je trebalo da se održi 7. novembra u Briselu, dok je Beograd blagovremeno potvrdio učešće u dijalogu. Sastanak je otkazan, a Priština je i na ovaj način, kako je rekao direktor Kancelarije za KiM, jasno potvrdila da je dijalog, normalizacija odnosa i deeskalacija stanja na terenu ne interesuju, već da militarizacijom želi da promeni stanje na terenu.

Govoreći o položaju srpskog naroda u pokrajini Petković je sagovorniku skrenuo pažnju na nasilje i teror koji režim Aljbina Kurtija svakodnevno sprovodi nad Srbima na KiM, a na koje je Beograd svakodnevno skreće pažnju međunarodnoj zajednici.

U tom kontekstu Petković je naglasio da je isključivi krivac za trenutnu situaciju na severu Kosova i Metohije Aljbin Kurti, koji istrajava na provokacijama, jednostranim akcijama, neosnovanim hapšenjima i lažnim optužbama prema Srbima i na doslednom odbijanju da se formira Zajednica srpskih opština, kao i da raspiše i sprovede izbore u četiri opštine na severu KiM.

“Iz svega navedenog je jasno da je albanskoj strani jedini cilj izazivanje novih tenzija i zaoštravanje situacije na terenu, što vodi ka direktnoj negacijiji samog smisla dijaloga” naglasio je Petković, dodavši da Kurtiju na pamet ne pada da radi na normalizaciji zajedničkog života Srba i Albanaca i međunacionalnom poverenju, jer “njegov konačan plan je Kosovo i Metohija bez Srba”.

Na kraju razgovora direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je zaključio da, uprkos svemu, Beograd ostaje konstruktivna strana, opredeljena za iznalaženje kompromisa, zarad normalizacije odnosa i izgradnje trajnog i održivog mira.

Izvor: TV Most, saopštenje; Foto: Kancelarija za KiM

KiMPetković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva