:

:

TV Most

clock

Decembar 26, 2022   17:08

0

164

Petković: Vraćanje patrijarha sa Merdara dokaz dokle ide šovinizam Aljbina Kurtija

Danas je patrijarhu srpskom Porfiriju Aljbin Kurti zabranio ulazak na prostor Kosova i Metohije. Prema rečima direktora Kancelarije za KiM Petra Petković, Porfirije je vraćen sa administrativnog prelaza Merdare.

„Prvi put u istoriji se dešava da se jednom srpskom patrijarhu zabranjuje ulazak na prostor Kosova i Metohije i odlazak u Pećku patrijaršiju koja predstavlja vekovno sedište srpskim patrijarsima“, rekao je Petković za TV Most.

Prema mišljenju Petkovića, ovaj postupak je dokaz dokle ide šovinizam Aljbina Kurtija, kao i koje su razmere Kurtijeve politike i antisrpskog delovanja.

„Nakon činjenice da Aljbin Kurti želi da hapsi članove porodice predsednika Aleksandra Vučića, time što priziva srpske žrtve na barikadama, sada i do zaustavljanja njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, jasno pokazuje ogoljeno lice Aljbina Kurtija koji želi da protera Srbe i srpski narod sa prostora KiM“, ocenio je Petković i dodao da Kurti želi da se meša i u poredak crkve i njenog života kao i da menja vekovne kanone srpske pravoslavne crkve.

Petković je naglasio da je apsolutno neprihvatljivo ono što se danas desilo patrijarhu Porfiriju, jer, kako je rekao, to znači Kurti želi da ukine i pravo slobode veroispovesti srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

„Apsolutno je neprihvatljivo to što je danas zabranjeno patrijarhu da dođe na prostor KiM, to što je fizički vraćen sa Merdara, isto tako je neprihvatljivo obrazoloženje koje je došlo od tzv. Vlade u Prištini, koja je tražila od njegove svetosti patrijarha da se ogradi od srpskog naroda, da osudi barikade, i da to bude uslov za njegov ulazak na prostor Kosova i Metohije“, istakao je Petković.

Petković se pita dokle ide mržnja Aljbina Kurtija prema srpskom narodu i šta je to sledeće što će Kurti učiniti kako bi napakostio srpskom narodu.

„O svemu ovome ćemo obavestiti sve međunarodne instance, pogotovu Brisel i i ukazati na kršenje Sporazuma o zvaničnim posetama ali i činjenici da se u srcu Evrope ugrožava jedan srpski narod i njegovo pravo na slobodu veroispovesti“, istakao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Izvor: TV Most; Foto: TV Most

KiMKurtiPetrkovićPatrijarh Porfirije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva