:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 07, 2024   17:04

0

108

Pistorijus: Otvoren razgovor sa Vučićem, potrebno nastaviti dijalog pod okriljem EU

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao kratak, otvoren i iskren razgovor tokom kojeg je zaključeno da je Srbija najveća ekonomija Zapadnog Balkana i partner Nemačke.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da to što je Srbija najveća ekonomija, znači da ima i najveću odgovornost.

Prema njegovim rečima, vidi se veliki potencijal za razvoj kroz integraciju regiona, što je važno i za članstvo u EU.

"Zato su važni stabilnost i susedski odnosi", rekao je on.

Rekao je da su razgovarali i o Republici Srpskoj i da će se zalagati za integritet te teritorije.

"Jedinstveni smo i u tome da sa eskalacijom može da bude štete. Mudrost u političkom životu je da moraju da se prave kompromisi i prevaziđe prošlost i da sprečimo eskalaciju i tenzije. Nasilje i pretnje nisu sredstvo političkog uslovljavanja", rekao je on.

Kada se radi o Kosovu i Metohiji, Pistorijus je rekao da je tokom posete južnoj srpskoj pokrajini pozvao na dijalog i da je bio jasan da se svaka legitimna mera mora doneti da niko ne trpi štetu i da postoje prelaznie rokovi, bez zaoštravanja situacije.

"Smanjivanje jedinica na Kosovu je zato važno kao i da Srbija nastavi istragu o Banjskoj", rekao je on.

Dodao je da dijalog o normalizaciji pod posredstvom EU treba nastaviti sa posvećenošću zbog približavanja EU.

"Moraju da se nastave i sprovode dogovoreni sporazumi i zahvalan sam predsedniku i uverio me je da od strane Srba ne treba očekivati negativan uticaj koji neće ugroziti stabilnost u regionu", rekao je Pistorijus.

Rekao je i da se razgovaralo o nedavno održanim izborima i da čeka izveštaj.

Kako je dodao tema je bila i rat u Ukrajini koji ulazi u treću godinu i da on predstavlja strašan pokušaj podrivanja našeg načina života u slobodi.

"Uradićemo sve da podržimo borbu u Ukrajini. Nije reč o pravu jačeg, već o jačanju prava, zbog čega su sankcije važno sredstvo i zato je važno da se Srbija priključi", rekao je on.

Nemačka naoružava Kosovo odbrambenim oružjem, kao i druge zemlje

Ministar odbrane Savezne Republike Nemačke Boris Pistorijus izjavio je danas da Nemačka naoružava ne samo Kosovo, već i Srbiju i druge zemlje kao njen doprinos u stabilizaciji regiona i kako bi ojačala odbrambene kapacitete svake države.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Predsedništvu Srbije, a na pitanje na osnovu kog međunarodno-pravnog akta Nemačka naoružava Kosovo, Pistorijus je istakao da Nemačka isporučuje isključivo odbrambeno, a ne ofanzivno naoružanje.

On je istakao da, iz Nemačke perspektive, govorimo o suverenoj državi Kosovo. 

"Mi smo priznali Kosovo, druge zemlje to nisu uradile, reč je o manjem broju zemalja na svetu. To je odluka svake zemlje, ali nezavisno od pitanja priznanja neke zemlje, zahtev ovom regionu mora da bude, kada imamo u vidu naš cilj, stabilnost u regionu kao preduslov za zajedničko približavanje Evropskoj uniji, važni su tu dobrosusedski odnosi i to sa obe strane. To je osnovni preduslov za stabilnost i ništa tu činjenicu neće promeniti", poručio je Pistorijus.

Izvor: T a n j u g

Boris PistorijusNemačkaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva