:

:

TV Most

clock

Januar 26, 2024   15:20

0

157

Pobednicima konkursa “Sveti Sava svome rodu” uručene nagrade

Najboljim učesnicima literarnog i likovnog konkursa “Sveti Sava svome rodu” danas su dodeljene nagrade.

Privremeni organ Opština Kosovska Mitrovica i Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge su obezbedili su novčane nagrade, diplome i zahvalnice.

Prvo mesto u kategoriji literarnih radova u uzrastu od 1. do 4. razreda osvojio je Marko Kragović iz ŠOSO „Kosovski božur“. U uzrastu od 5. do 8. razreda, prvo mesto osvojio je Sale Đurić, takođe iz ŠOSO „Kosovski božur“, drugo mesto Ana Bešović,  a treće Luka Mutavdžić.

Prvo mesto u srednjoškolskom uzrastu osvojio je Spiridon Vulićević, drugo Petar Vujićević, treće mesto Sretko Vulićević.

Prvo mesto za učenike srednjih škola (likovni radovi) pripalo je Nemanji Stević, učeniku Tehničke škole, drugo mesto Aleksandru Simonoviću učeniku Tehičke škole, treće mesto pripalo je Jovani Micić takođe učenici Tehničke škole.

Prvo mesto u uzrastu od 1. do 4. razreda osnovnih škola pripalo je Sari Spasić iz OŠ „Branko Radičević“, drugo mesto Ante Mićović učenik OŠ „Sveti Sava“ a treće Viktor Aldović OŠ „Branko Radičević“.

U uzrastu od 5. do 8. razreda prvo mesto osvojila je Sofija Micić OŠ „Branko Radičević“, drugo Ekatarina Šavelić OŠ „Sveti Sava“, a treće Anja Savić OŠ „Branko Radičević“.

U kategoriji literarnih radova uzrasta od 1. do 4. razreda prvo mesto osvojio je Ignjatije Šavelić OŠ „Sveti Sava“, drugo Katija Bulatović OŠ „Branko Radičević“ i treće Iskra Lekić OŠ „Branko Radičević“.

U uzrastu od 5. do 8. razreda, prvo mesto pripalo je Maši Dimitrijević iz OŠ „Sveti Sava“, drugo Danici Dančetović iz OŠ „Branko Radičević“ a treće Sari Mitrovič iz OŠ „Sveti Sava“.

Prvo mesto u srednješkolskoj kategoriji osvojila je Nikolina Radović iz Gimnazije.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac je istakao da mu je čast što prisustvuje današnjoj manifestaciji i kazao da je

„Ono što je jako bitno i što treba naglasiti je da ova tradicija ne staje da jednostavno idemo koracima Svetog Save, obeležavamo ovaj dana i trudimo se da budem bar približno dobri koliko je on bio i koliko nas je učio da budemo“ rekao je Zaporožac.

On je dodao da je najbitnija stvar u današnje vreme to što je na neki način slično vremenu u kojem je živeo Rastko Nemanjić – Sveti Sava.

„Najbitnija stvar je da je nama i danas potrebno, i sloga i jedninstvo i mudra glava, zato i u himni koju smo malopre čuli i na svakom koraku potrebna nam je mudrost Svetog Save, potrebno nam je da idemo njegovim putem i da nikada ne odustajemo. Znam, zato što dolazim iz prosvete, koliko su to lepi dani u našim školama, koliko se deca raduju kada učestvuju na ovim konkursima i koliko osmeha i radosti izmame ovi dani u našim školama. Nadam se da će doći vremena kada ćemo ponovo slaviti onako kako smo slavili našu školsku slavu, kada ćemo se veseliti i kada ćemo svi radosni dočekivati 27. januar“ rekao je Zaporožac i čestitao školsku slavu Svetog Savu a nagrađenim učenicima čestitao na osvojenim nagradama.

Direktor Ustanove za sport, omladinu i specijalizovane usluge Petar Trajković je uručio zahvalnicu i plaketu direktorici Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Kosovski božur“ Marti Popović, direktoru Gradske biblioteke Nikoli Elezoviću kao i direktorici Dečijeg gradskog hora Kosovska Mitrovica Sandri Vukadinović Marković.

O pobednicima literarnih radova odlučivao je žiri u sastavu Nevena Milosavljević profesorka Srpske književnosti i istaknuta pesnikinja, doc dr Sanja Miketić Subotić profesorka na katedri za Srpski jezik i književnost, Marija Miljković profesorka na katedri Srpske književnosti Filozofskog fakulteta.

Žiri u sastavu Miroslav Šabalić master freskopisac i ikonopisac SPC akademski slikar, Stefana Živković master likovni umetnik vajar, Nenad Rakić prof likovne kulture i diplomirani grafički dizajner, odlučivao je o likovnim radovima.

Organizator konkursa je Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge, a pokrovitelj Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Mitrovica sever; Foto: Radio Mitrovica sever

KiMKosovska Mitrovicanagradni konkurs Sveti Sava svome rodu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva