:

:

TV Most

clock

Februar 07, 2019   16:33

0

244

Počela kampanja "Budućnost Srbije" u Grdeličkoj klisuri

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je kampanju "Budućnost Srbije" posetom Pčinjskom okrugu, obilaskom radova na izgradnji Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri.

Vučić će obići celu trasu auto-puta kroz klisuru i most Vrla kod Vladičinog Hana.
Predsednik je na Koridoru 10 prvo obišao takozvanu kosinu broj 2 u blizini Grdelice gde se u avgustu prošle godine obrušio deo potpornog zida.

Na kosini broj 2 se trenutno izvode radovi na izgradnji galerije koja će biti neka vrsta otvorenog tunela s obzirom da će imati 150 šipova od kojih je svaki dugačak između 20 i 25 metara.

Na te šipove biće postavljeno oko 300 nosača kako bi bio dobro obezbeđen taj deo auto-puta od eventualne destabilizacije tla.

Na južnom kraku Koridora 10 ostalo je da se završi deonica auto-puta kroz Grdeličku klisuru duga 26,3 km, od čega je 25 km pod asfaltom.

Na pojedinim kosinama nad autoputem završeni su radovi na stabilizaciji tla, dok su na ostalim radovi u toku - kosinama 2, 3, 4, 5 i 6.

Kada je reč o tunelu Manajle, u levoj tunelskoj cevi završeni su svi građevinski radovi, a u desnoj tunelskoj cevi u toku su asfalterski radovi. 

Takođe, u tunelima Predejane i Manajle, u toku su radovi na elektro-mašinskom opremanju tunela.

Izgrađen je najduži most na južnom kraku Koridora 10 u Srbiji - Vrla dužine 644,4 metara, kao i mosta Dzemen Do dug 521 metara.

Most Vrla se nalazi na deonici tunel Manajle - Vladičin Han. Glavni izvođač radova je španski konzorcijum "Azvi-Rubau", a projekat je finansiran kreditom Svetske banke.

Most se proteže preko reke Vrle i državnog puta Vladičin Han - Surdulica.

Most je na 14 raspona dužine po 45 metara, koje savladava ukupno 140 nosača visine 2,20 metara, dužine 44 metra i težine od 87 tona svakog, što daje ukupnu dužinu svih nosača - greda od 6.160 metara i težinu od 12.180 tona.

Gornja konstrukcija mosta je oslonjena na 30 stubova, sa najvećom visinom od preko 62 metra, koji su fundirani sistemom šipova - dubokog fundiranja.

Upravo se most Vrla nalazi na profilnoj fotografiji na Instagram nalogu "Budućnost Srbije", što pokazuje koliko je taj most i sam Koridor važan kao deo međunarodne putne infrastrukture, u arhitektonskom smislu, ali i u agendi predsednika Srbije.

Smatra se da je taj most simbol modernizacije i brzog razvoja Srbije. Inače, deonica autoputa kroz Grdeličku klisuru se sastoji se od dve manje deonice: Grdelica - Caričina Dolina oko 12 km i Caričina Dolina - Vladičin Han od 14,3 kilometara.

U Grdeličkoj klisuri su, pored dva velika tunela, izgrađene i četiri velike petlje, kao i 33 mosta ukupne dužine 5,7 kilometara.

Radovi se finansiraju iz zajma Evropske investicione banke, a ukupna ugovorena vrednost radova je 234,18 miliona evra.

Izvor: Танјуг

VučićkampanjaGrdelička klisura
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva