:

:

TV Most

clock

Februar 19, 2015   13:51

0

147

Podrška Petera Handkea za film Enklava

Handke je tokom višednevne posete Srbiji, kada je obišao i nekoliko srpskih sredina u pokrajini uljučujući i Veliku Hoču, razgovarao sa autorom i pozitivno ocenio ideju tog filma o srpskoj zajednici koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim enklavama

Dugo očekivana domaća premijera biće 4. marta u velikoj dvorani Sava centra, a repriza 5. marta u bioskopu Fontana.

Film obradjuje život u enklavama. To je priča o životu Srba i Albanaca, smeštena u 2004. godinu, samo nekoliko nedelja posle pogroma na Kosovu.

Glavni glumci su, pored Nebojše Glogovca, Anice Dobre, Nenada Jezdića i Miodraga Krivokapića, dva dečaka sa Kosova, Filip Šubarić i Denis Murić (koji je posle fascinantnog debitovanja u "Enklavi" zaigrao i u filmu "Ničije dete").

Muziku potpisuje čuvena grčka kompozitorka Eleni Karaindru, scenografiju Vladislav Lašić, a montažer je Andrija Zafranović.

Film je dobio podršku domaćih filmskih i državnih institucija (Filmski centar Srbije, Ministarstvo za kulturu, Kancelarija za Kosovo i Metohiju), ali i nekih najznačajnijih medjunarodnih, kao što su Euroimaž i Global Film Initiative u čijem bordu su Pedro Almodovar, Lars fon Trir, Mira Nair, Bela Tar?

Posle premijere na Festu, "Enklavu" očekuje bogat internacionalni festivalski život na preko 30 festivala širom sveta.

"Meni je važno da će i naša ali i inostrana publika konačno moći da vidi jednu univerzalnu priču koja se ne stidi svog srpskog utemeljenja i identiteta", istakao je reditelj Radovanović. "Enklava" će mu biti biti četvrto pojavljivanje na Festu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva