:

:

TV Most

clock

April 17, 2023   11:24

0

113

Pogrešni odgovori Zapada na rat u Ukrajini mnogo će koštati svetsku ekonomiju

Ekonomista Milorad Ilić izjavio je da će pogrešni odgovori zapadnih zemalja na rat u Ukrajini koštati svetsku ekonomiju još više u budućnosti.

Dodaje da rast ekonomije na globalnom nivou u 2022. i procenjeni rast za 2023. godinu zaostaje za "predratnim" procenama za oko jedan odsto.

To mnogo znači za svaku zemlju, kaže i dodaje na hiljade milijardi, ako se gleda na nivou svetske ekonomije.

Smatra da je taj jedan odsto upravo posledica toga što zapadne zemlje nisu znale na pravi način da odgovore na rat Ukrajini.

Ilić navodi da je teško utvrditi koliko je rat u Ukrajini do sada koštao svetsku ekonomiju, kolika je realna inflacija bila, a kolika je ona statistički iskazana, shodno tome koliki je i realni gubitak, zbog inflatornih udara u gotovo svim zemljama, pogotovo zapadnim, koje pored Kine i vuku svetski razvoj.

"Naša Narodna banka, praktično vodeći se time da kopira šta rade centralne banke u Evropi i Americi, dizala je referentnu stopu, što je apsolutno pogrešno zato što je inflacija koja je nastala u Srbiji, inflacija troškova, odnosno inflacija koja je nastala na strani ponude zbog poskupljenja cene energenata, naveo je Ilić.

Izvor: T a n j u g; Foto: pixabay

RusijaUkrajinaratsvetska ekonomija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva