:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2023   12:18

0

243

Policija u Zvečanu legitimisala građane koji su hteli da predaju zahtev za smenu gradonačelnika

Prilikom pokušaja građana iz opštine Zvečan da jutros predaju zahtev za razrešenje gradonačelnika Iljira Pecija došla je policija koja ih je legitimisala.

To je za Kosovo onlajn potvrdio Darko Vuksanović.

„Pokušali smo danas u 10 sati u prostorijama gde boravi nelegitimno izabrani gradonačelnik opštine Zvečan da predamo zahtev za opoziv gradonačelnika Zvečan. Uredno smo ušli u prostorije sa namerom da predamo zahtev. Službenik koji tamo radi nije hteo da primi zahtev, uputio nas je kod gradonačelnika, gradonačelnik nije bio tu. Ni posle pola sata zahtev nije overen. Međutim, u međuvremenu je došla policija koja nas je legitimisala“, rekao je Vuksanović.

Veselin Radović, pravnik iz Leposavića preneo nam je da zahtev nije primljen ni u ovoj opštini. 

"Ušao sam u zgradu opštine i pokušao da predam zahtev, jedan gospodin je došao i rekao da to treba da se preda nadležnom ministarstvu u Prištini i nije hteo da uzme zahtev. Mi kao građani Leposavića ne možemo ovo više da trpimo, ja sam radnik opštine i šest meseci smo bukvalno na ulici, ne možemo da uđemo u zgradu", rekao nam je Radović.

Dalibor Galjak u izjavi za Kosovo onlajn objasnio je da kada su došli da predaju peticiju u selu Čabra, u opštini Zubin Potok, gde gradonačelnik Izmir Zećiri obavlja funkciju, da im je rečeno da to ne mogu da urade jer ne postoji pisarnica.

"Došli smo da predamo peticiju za smenu nelegitimnog gradonačelnika, ali nismo naišli na adekvatan odgovor. Prvo nije bilo službenika koji pričaju srpski jezik, a kada je konačno naišao jedan, rekao nam je da sačekamo i da će zvati gradonačelnika koji je trenutno u Prištini. Nakon nekoliko minuta vratio se i preneo nam je poruku od gradonačelnika da mu pomenuta peticija nije u interesu", rekao je Galjak.

Neuspešan je bio i pokušaji građana u opštini Severna Mitrovica.

Aktuelni gradonačelnici u četiri opštine, podsetimo, izabrani su na izborima održanim 23. aprila. U Severnoj Mitrovici je izabran Erden Atić, u Leposaviću Ljuljzim Hetemi, u Zvečanu Iljir Peci, a u Zubinom Potoku Izmir Zećiri.

Izbore su bojkotovali Srbi i na birališta je izašlo tek oko 3,5 odsto birača.

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave Kosova je u avgustu objavilo administrativno uputstvo koje omogućava podnošenje peticije građana za smenu gradonačelnika na severu i koje predviđa da svaki pojedinac ili grupa građana, sa pravom glasa, mogu da pokrenu inicijativu.

Izvor: Kosovo online; Foto: Kosovo online

KiMopoziv gradonačelnikainicijativa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva