:

:

TV Most

clock

Avgust 12, 2023   17:54

0

85

Poljska povećala trupe na granici sa Belorusijom

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak izjavio je danas da je Poljska povećala broj vojnika koji štite granicu sa Belorusijom kao "sredstvo odvraćanja zbog destabilizujućih akcija" Minska.

Blaščak se susreo u Jarilovki u istočnoj Poljskoj sa vojnicima koji su nedavno raspoređeni u blizini granice sa Belorusijom, preneo je AP.

Rekao je da je povecano vojno prisustvo samo potez odvracanja, a ne neprijateljski čin, kao što to tvrde Minsk i Moskva.

"Nema sumnje da beloruski režim sarađuje sa Kremljom i da napadi na poljsku granicu imaju za cilj da destabilizuju našu zemlju", rekao je Blaščak.

Dva beloruska vojna helikoptera nakratko su ušla u vazdušni prostor Poljske prošle sedmice, što Varšava smatra namernom provokacijom.

Blaščak je ove sedmice rekao da ce do 10.000 pripadnika poljske vojske i teritorijalne odbrane biti stacionirano na granici sa Belorusijom, pored uobičajene granične straže.

Poljska je takođe zabrinuta zbog prisustva boraca ruske privatne paravojne formacije "Vagner" u Belorusiji i zbog migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike koji pokušavaju da ilegalno pređu iz Belorusije, prenosi američka agencija.

Poljska i druge zemlje duž istočnog krila NATO-a optužile su beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je doveo migrante na granicu kao deo "hibridnog ratovanja" čiji je cilj stvaranje nestabilnosti na Zapadu.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

PoljskaBelorusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva